Boli si daunatori

# insescte distructive #insescte daunatoare #insescte gradina #insescte #gandaci

7 insecte care-ti distrug gradina! Cum sa scapi de ele

Intr-o gradina ingrijita, insectele daunatoare nu au ce cauta. Tine departe daunatorii care iti pot distruge plantele cu ajutorul unor metode eficiente si care nu sunt toxice pentru ceea ce ai cultivat in gradina.

Afidele

Aceste insecte in forma de para au antene lungi si doua tuburi care sunt lipite de abdomen. Afidele ataca majoritatea fructelor si legumelor, florile, plantele decorative si copacii. Acesti daunatori distrug frunzele plantelor si incurajeaza raspandirea bolilor virale la toate plantele din gradina.

Pentru a tine la distanta afidele, spala plantele cu apa. Cand este posibil acopera plantele cu copertine. Aplica spray cu ardei iute sau usturoi. Daca problemele se agraveaza, aplica ulei de gradina sau pulverizeaza apa cu sapun.

Viermele de varza

Asa cum ii spune numele, aceast daunator ataca varza din gradina si toate celelalte legume din familia verzei. Viermele de varza patrunde la radacina si ucide plantele direct sau formeaza galerii prin care patrund alti daunatori. Pentru a impiedica viermele de varza sa iti distruga cultura, incearca urmatoarele metode: pune copertine, evita aparitia primei generatii prin plantare mai tarzie, arde radacinile de la plantele recoltate, pune cenusa de lemn sau praf de ardei rosu in jurul tulpinilor.

Omida

Omizile sunt usor de recunoscut. Acesti daunatori afecteaza multe fructe si legume din gradina, plantele ornamentale si copacii cu frunze. Omizile mananca frunzele plantelor, iar unele patrund chiar si in fructe sau legume. Poti sa scapi de ele daca le indepartezi cu mana de pe roade sau daca acoperi plantele cu copertine.

Gandacul de Colorado

Gandacul de Colorado ataca in special cultura de cartofi din gradina. Cand ajung la maturitate, acesti gandaci sunt galben-portocaliu cu zece dungi negre, Gandacul de Colorado se gaseste pe cartofi, rosii, rosii cherry, vinete si pe petunii. Aceste insecte dauneaza plantelor, scazandu-le randamentul sau chiar distrugandu-le complet. Ce poti face pentru a scapa de gandacul de Colorado: foloseste mulci de paie in grdina, aduna-i cu mana de pe plante sau pulverizeaza ulei de neem peste plantele invadate de acesti daunatori.

Gandacul japonez

La maturitate, gandacul japonez are o culoare verde-albastruie metalica si aripi in culoarea bronzului. Gandacul japonez poate fi intalnit pe multe legume, flori si fructe mici. Gandacii maturi ajung sa manance florile, funzele si chiar radacinile plantelor din gradina. Cum poti scapa de acesti danunatori: scutura plantele in fiecare dimineata pentru a cadea gandacii, pune copertine, pulverizeaza apa cu sapun.

Gandacul de fasole

Gandacul de fasole se confunda usor cu buburuza, doar ca acesta este garben-maroniu si are 16 puncte negre pe aripi. Gandacul de fasole ataca mazarea, soia, fasolea boabe si fasolea verde. Pentru a impiedica gandacul de fasole sa iti distruga gradina, planteaza rasadurile de fasole devreme, indeparteaza cu mana gandacul de fasole de pe planta, pulverizeaza apa cu sapun sau ulei de neem.

Alticini

Alticinii sunt gandaci mici si inchisi la culoare care sar asemenea puricilor atunci cand sunt atinsi. Alticinii se gasesc pe cele mai multe legume din gradina. Acest gandac ataca frunza in care formeaza gauri rotunde, iar larvele se hranesc cu radacini de plante. Pulverizeaza peste plantele invadate de aceste insecte spary de usturoi sau pune clei de argila.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului