Boli si daunatori

#afide plante # afide gradina #afide #daunatori gradina #plante gradina #daunatori #boli si daunatori

Afidele, cosmarul gradinarilor! Cum sa scapi de ele

O gradina frumoasa si sanatoasa este un motiv de mandrie pentru orice gradinar adevarat. Uneori insa pe frumoasele plante de care ne ingrijim zilnic apar niste insecte de mici dimensiuni care pot face ravagii atat in gradina, cat si cazul florilor din apartament. Dar ce sunt aceste insecte micute si lenese si cum putem scapa de ele?

Ce sunt afidele?

Insecte mici si verzi, afidele traiesc aproape in aproape orice zona, se inmultesc repede si sunt niste daunatori care ataca florile, legumele si livezile. Sunt adesea invizibile cu ochiul liber si pot avea diferite culori: de la alb, negru la maro, gri, verde deschis sau chiar roz. Atunci cand populatiile se aglomereaza, adultii pot dezvolta o forma inaripata ca sa se poata muta pe alte plante pentru a incepe o noua colonie. Se pot hrani cu o varietate mare de plante si exista chiar afide specifice pentru diferite specii: afide de cartofi, de piersici, de pepene galben etc.

De ce nu ne plac afidele

Atat nimfele, cat si adultii se hranesc cu sucul plantelor, ataca frunzele, mugurii, florile si, in functie de specie, chiar radacinile. Atunci cand gradina ta este infestata cu afide, poti observa acest lucru prin problemele care apar la frunze: devin deformate, ingalbenesc sau se ofilesc. Tulpinile ne ofera, de asemenea, informatii utile: daca sunt acoperite de o substanta lipicioasa, ne putem intreba daca de acolo si-a luat cumva o afida sucul. Acest lichid zaharat care este lasat de afide ca deseu, atrage alte insecte sau poate facilita chiar aparitia unui mucegai care determina ramurile si frunzele unui copac sa para negre.

Prin natura lor calatoare, afidele pot transmite virusi si diferite boli de la o planta la alta care pot atrage alte vietuitoare, precum viermii.

Cum scapam de afide

Cele mai populare metode de a scapa de afide, care nu necesita substante chimice sunt:

  • Curatarea cu jet de apa puternic. Aplicata la inceputul invaziei poate fi o metoda destul de eficienta
  • Utilizarea unei solutii de apa cu sapun. stergerea sau pulverizarea acestei substante pe frunzele plantei trebuie sa aiba loc o data la 2-3 zile timp de 2 saptamani pentru a avea rezultate. Ai grija totusi pentru ca majoritatea sapunurilor omoara si insectele utile precum buburuzele.
  • Foloseste uleiuri esentiale: un cocktail format din uleiuri de cimbru, piper, usturoi si ulei de rozmarin (4-5 picaturi din fiecare) se pune intr-o mica sticla de pulverizare umpluta cu apa. Se agita bine si se aplica la plantele infestate.
  • Buburuzele si vrabiile sunt aliatii tai in lupta impotriva afidelor
  • Usturoiul si arpagicul resping afidele cand sunt plantate langa salata, mazare si tufe de trandafir
  • Afidele sunt atrase in special de mustar si nasturel. Planteaza aceste specii aproape de plantele pe care vrei sa le protejezi si ele vor actiona ca niste capcane pentru afide.

Astazi cunoastem aproximativ patru mii de specii de afide si, dintre acestea, 250 sunt considerate daunatoare pentru gradinile noastre. Desi poate parea ca procesul de infestare al afidelor este unul incet, acestea se reproduc foarte repede si coloniile lor pot distruge cu usurinta culturi intregi daca nu se iau masuri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului