Boli si daunatori

#boli si daunatori #insecte #gradina #daunatori gradina #insecte gradina

Cele mai comune insecte daunatoare din gradina

Insectele sunt o parte importanta a regnului animal, care ofera echilibru naturii. Nu sunt insa intotdeauna binevenite in gradinile noastre. Cum iti poti da seama ca o insecta este daunatoare? Care sunt cele mai eficiente masuri de prevenire a infestatarii culturilor si cum poti atrage insectele benefice pentru plante? Raspunsurile le gasesti mai jos.

Cum identifici insectele daunatoare

Pentru a identifica insectele daunatoare din gradina ta trebuie sa le studiezi foarte bine comportamentul. De cele mai multe ori, insectele sunt foarte asemenatoare intre ele, astfel ca uneori iti va fi greu sa le indentifici pe cele benefice pentru gradina.

Iata mai jos cateva dintre cele mai daunatoare insecte de gradina:

Viermi. Viermii sunt unii dintre cei mai periculosi daunatori ai gradinii. Acesti viermi taie planta de la tulpina, la nivelul solului. Aceste omizi variaza in culoare, de la gri, pana la maro, negru, rosu sau verde. Pentru a indentifica acesti viermi, atinge-i cu un bat: se vor undula in forma literei "C".

Larvele adulte de viermi au o culoare maronie si sunt atrase de culorile luminoase. De cele mai multe ori, acesti viermi ataca noaptea. Este foarte important sa previi aparitia acestor viermi, deoarece daca au patruns in gradina ta va fi foarte greu sa scapi de ei.

Cea mai buna solutie este sa protejezi planta cu un guler din plastic, pe care viermii sa nu ajunga. Acest guler trebuie sa aiba o inaltime de 10 centimetri si sa fie realizate din materiale reciclabile.

Viermi sarma. Viermii sarma sunt larvele unei specii de scarabeu. Sunt viermi lungi, de culoare portocalie, cu un aspect metalic. Acesti viermi sunt o problema in special in gradinile noi, care erau cultivate cu iarba.

Viermii sarma se hranesc cu radacinile plantelor. Cea mai eficienta solutie de indepartare a acestor viermi este ca toamna sa inlocuiesti pamantul vechi cu unul nou si sa il afani foarte bine, astfel incat pasarile sa se hraneasca cu viermii care ies la suprafata solului.

Afide. Afidele sunt insecte mici care traiesc in colonii si care ataca plantele sugandu-le seva. Lastarii si frunzele atacate se incretesc, se deformeaza si in timp se usuca. Majoritatea afidelor sunt verzi, insa exista si afide negre, maro, galbene, rosii, roz, cenusii.

Se inmultesc repede, in numar mare si sunt transportate pe distante mari de vant. Pentru a distruge coloniile de afide, este indicat sa uzi plantele foarte bine, cu un jet puternic de apa.

Musca de varza si de morcovi. Larvele acestor muste se hranesc cu radacina morcovilor si a tuturor plantelor din familia verzei. Radacinile afectate au pete de culoare inchisa, iar foliajul plantelor este lipsit de viata. Pentru a evita dezvoltarea acestor insecte, este indicat sa protejezi tulpina plantelor cu gulere speciale, ca si in cazul viermilor.

De asemenea, in apropierea culturilor de morcovi si varza este indicat sa cultivi ceapa sau usturoi, care prin mirosul puternic vor alunga insectele daunatoare. De asemenea, ai grija sa nu adaugi pamantului prea multe ingrasaminte.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare