Boli si daunatori

#pasari #ingrasaminte #fertilizant organic

Fertilizantul organic - compozitie

Plantele au nevoie de hrana pentru a creste, a inflori si a da roade. Speciile native supravietuiesc in zone in care nutrientii organici si minerali din sol si conditiile climatice favorizeaza dezvoltarea lor, insa celelalte specii au nevoie de tratament special pentru a supravietui. Fertilizantii organici reprezinta cea mai buna varianta in acest caz.



Necesitatea ingrasamantului a aparut atunci cand lumea si-a dorit sa aduca mai aproape plante care, in mod normal, cresc si se dezvolta in alte zone, de genul gazonului, plantelor perene, fructelor si legumelor etc. Fertilizantul organic reprezinta un efort pentru a face solul mai hranitor cu ajutorul unor substante care nu includ fertilizantii chimici, care se gasesc in comert.


Identificarea fertilizantilor


Fertilizantii adauga in sol trei grupe principale de substante care ajuta la cresterea plantelor : nitrogenul (care ajuta la dezvoltarea proteinei din plante), potasiul (care ajuta la inflorire si la devoltarea celulelor din plante) si fosforul (care ajuta la dezvoltarea armonioasa a radacinilor).
Acesti trei nutrienti sunt esentali pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a plantelor, dar mai sunt necesare si alte minerale, in functie de tipul plantelor, de catitatea lor si de compozitia solului.

Fertilizantii organici sunt maruntiti inainte de a fi folositi pentru a permite ca toate componentele lor sa intre si sa se dizolve mai usor in pamant. Ei sunt si uscati pentru a-i face mai usor de manuit, dar si pentru a reduce mirosurile neplacute si a omori bacteriile.


Balegar si excremente de pasari


Balegarul este bogat in nitrogen, cel mai important element dintre cele trei esentiale pentru cresterea plantelor. Balegarul poate fi procurat de la ferme de animale. Chiar si excrementele pasarilor sunt bune, in acest caz, iar fermele de pui sau zonele intens populate de porumbei pot fi o sursa buna pentru acest tip de fertilizant.

Ingrasamantul de origine animala mai poate contine mici cantitati de potasiu si fosfor, dar si urme de calciu, magneziu si sulf.

Este bine de stiut ca excrementele de caine sunt bogate in nutrienti (fosfat, in acest caz), dar folosirea lor ar trebui sa se faca moderat deoarece nu se stie ce altceva mai pot contine din cauza alimentatiei acestora.

Compostul organic obtinut din materiale naturale stranse din gradina contine nitrogen, dar valorile acestuia difera in functie de felul si vechimea componentelor: frunze, ramuri, radacini, burieni, ace si conuri de brad etc.


Resturile de la masa pot deveni ingrasaminte


Oasele si maruntaiele pestelui, uscate, tocate marunt si introduse in pamant toamna vor hrani excelent recoltele de la primavara. Acestea contin mult nitrogen care ajuta plantele sa creasca mai repede. Oasele sunt bogate in fosfat si calciu, dar au si mici cantitati de nitrogen, potasiu si magneziu, si sunt ideale pentru .

Alte idei de :
 

  • penele si fulgii pasarilor, dar si parul sau blana de animale sunt bogate in nitrogen;
  • samburii de struguri sau de pepene contin potasiu;
  • cojile de nuci, de alune si de seminte contin o combinatie echilibrata de calciu, magneziu, sulf si clorina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare