Boli si daunatori

#tantari #combaterea tantarilor #tantari gradina

Cum combati tantarii din gradina

Tantarii sunt insecte deosebit de enervante, cu atat mai mult cu cat sunt greu de combatut si de tinut la distanta. In lume exista in jur de 2800 de specii de tantari. Unele dintre aceste specii pot provoca boli grave sau chiar decesul persoanei muscate. Este vorba despre virusul West Nile, dar si despre malarie. Chiar daca riscul de a contacta o astfel de afectiune pare mic, cel mai bine este sa protejezi gradina si curtea de tantari.

Daca ai amenajat o gradina in care obisnuiesti sa-ti petreci serile de vara, este bine sa tii cont de anumite aspecte, pentru a te asigura ca aceste insecte nu-ti perturba starea de relaxare.

1 Tantarii sunt atrasi de balti si apa statuta

Potrivit specialistilor, primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere pentru a tine tantarii la distanta de curte si gradina este sa elimini orice balta sau apa statuta. Acest mediu este propice pentru dezvoltarea tantarilor. O femela tantar depune intre 150-300 de oua pe suprafata apei, iar in 2-3 saptamani apare o noua colonie de tantari. De aceea, nu este indicat sa tii galeti pline cu apa sau sau alte recipiente in care tantarii se pot inmulti.

In cazul in care ai un iaz in gradina, este recomandat sa il populezi cu pesti, care diminueaza numarul larvelor de tantari.

2 Tantarii se aduna in iarba inalta

Iarba inalta din gradina ta este locul ideal in care tantarii se adapostesc. Specialistii recomanda sa tunzi gazonul din curte si sa cosesti iarba din gradina, pentru a nu le permite insectelor sa-si faca veacul in zona casei.

3 Tantarii se feresc de galbenele si usturoi

Galbenelele sunt unele dintre cele mai utile plante atunci cand vine vorba despre combaterea tantarilor. Mirosul intepator al florilor de culoare galbena si oranj alunga tantarii, insa este greu sa plantezi toata gradina cu galbenele.

Si usturoiul este eficient in lupta cu tantarii din gradina. Simpla plantare a usturoiului nu este suficienta. Este indicat sa pregatesti o solutie naturala pe baza de usturoi pisat, apa, ulei si ardei iuti. Cu aceasta, poti stropi legumele si zonele de iarba mai inalta.

4 Tantarii se ascund in arbusti si tufisuri

Daca ai arbusti si tufisuri in gradina sau pe langa casa, fii sigur ca tot acolo vor fi si tantarii. Pe timpul zilei, cand temperaturile sunt ridicate, aceste insecte se ascund in locuri umbroase, pentru a se feri de caldura excesiva.

5 Broastele mananca tantarii

Broastele pot manca peste 100 de tantari intr-o singura noapte, de aceea este indicat sa ai cel putin o broasca in gradina.

6 Insecticidele ucid tantarii

Daca nicio metoda naturala nu are efect in combaterea tantarilor, este cazul sa apelezi la substante chimice, insa nu este indicat sa faci abuz de aceste solutii, deoarece poti combate si insectele benefice din gradina.

Odata ce reusesti sa combati tantarii din gradina ta, este indicat sa comunici cu vecinii, pentru ca tantarii din gradinile lor se pot intoarce oricand pe proprietatea ta si orice masura ai lua impotriva lor se dovedeste a fi o munca de Sisif.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului