Boli si daunatori

#buruieni #peluza #combaterea buruienilor #tuns iarba

Cum elimini buruienile inestetice din peluza

Daca iti doresti o gradina frumoasa, pe langa flori, arbusti si alte elemente decorative trebuie sa acorzi o atentie sporita si peluzei. Fara o peluza verde si sanatoasa, gradina ta nu ar avea contur.

O peluza frumoasa necesita o atenta ingrijire, de la alegere tipului de gazon folosit, pana la intretinerea lui si prevenirea aparitiei buruienilor inestetice. Fie ca le indepartezi manual, fie cu ajutorul ierbicidelor, trebuie sa fie foarte atent la tipul de buruieni din peluza ta.
 

Tunde iarba frecvent


Fiecare tip de iarba necesita o inaltime anume pentru a fi sanatoasa si a creste puternica. Daca tunzi iarba corespunzator, la inaltimea optima, aceasta va inabusi buruienile care pot aparea. De asemenea, este important sa fertilizezi si sa uzi iarba corespunzator.

Iarba mai inalta previne aparitia buruienilor in mai multe feluri. Iarba inalta umbreste pamantul care devine mai racoros si previne germinarea buruienilor. Daca acestea insa incoltesc, nu vor avea lumina necesara si se vor usca.

Este recomandat sa urmaresti evolutia peluzei tale si sa o tunzi atunci cand incepe sa creasca peste inaltimea optima. Ideal este sa tunzi iarba la fiecare doua saptamani.
 

Identifica buruienile


Inainte de a incepe sa indepartezi buruienile de pe peluza ta este indicat sa le indentifici tipul si sa actionezi corespunzator. Fiecare tip de buruiana necesita un produs unic sau o metoda aparte de indepartare. Unele tratamente sunt sensibile in anumite perioade ale anului, in timp ce altele pot fi aplicate tot timpul.
 

Controleaza buruienile cu produse cu un continut scazut de ierbicide


Pentru a indeparta buruienile, este foarte important sa folosesti substante cat mai delicate, care nu contin cantitati mari de substante ierbicide. In acest fel vei economisi si bani, dar vei preveni si introducerea inutila de chimicale in sol.

Indiferent de cat de sanatoasa si bine ingrijita este, periodic vor aparea si cateva buruieni. In acest caz trebuie sa folosesti cantitati mici de ierbicide pe care sa le pulverizezi usor in zonele afectate.

Daca insa peluza ta este plina de buruieni trebuie sa iei masuri draconice pentru a indeparta. Substantele ierbicide trebuie aplicate pe toata suprafata peluzei, astfel incat toate buruienile sa fie distruse.

Indeparteaza pe rand buruienile perene


Pentru a preveni reaparitia buruienilor este indicat sa le indepartezi manual, pe rand, cu radacini. Multe dintre buruienile din peluza ta se raspandesc prin seminte si prin sistemul de radacini si nu sunt afectate de substantele ierbicide.

Este astfel indicat sa indepartezi buruienile manual. Ai grija insa sa indepartezi toate radacinile din sol, pentru a preveni raspandirea acestora. Dupa ce le indepartezi poti aplica in zona respectiva anumite substante, care sa protejeze solul.
 

Sfaturi si trucuri!


In fiecare primavara, aplica peste stratul de iarba deja existent o pelicula de compost pentru a oferi solului neutrientii de care are nevoie.

Pentru a preveni inundarea peluzei, incearca sa plantezi in apropiere flori sau copacei care sa absoarba excesul de apa.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului