Boli si daunatori

#trandafiri #plantare trandafiri #ingrijire trandafiri #tufe trandafiri #daunatori trandafiri

Cum previi problemele tufelor de trandafiri

Trandafirii reprezinta unele dintre cele mai populare flori de gradina . Cu toate acestea, atunci cand le asiguri conditiile unei bune dezvoltari, adesea favorizezi si aparitia problemelor. Ce ai putea sa faci pentru a nu lasa loc bolilor si daunatorilor, descopera in continuare!

1 Alege varietati rezistente de trandafiri

In functie de factorii climatici la care este expusa gradina ta, ar trebui sa iti alegi si speciile de trandafiri pe care urmeaza sa le plantezi. Astfel, daca umezeala este la ea acasa in zona in care locuiesti, alege o varietate rezistenta la bolile provocate de umiditatea in exces.

La fel de bine, in cazul in care verile din zona ta sunt, in mare parte, secetoase, cu temperaturi foarte ridicate, nu ar strica sa optezi pentru specii de trandafiri care fac fata cu brio unor astfel de conditii.

2 Ingrijeste trandafirii cu atentie

De regula, bolile si daunatorii vor afecta plantele firave, intr-o prima faza. In consecinta, pentru a le feri de probleme, este important sa te asiguri ca trandafirii beneficiaza de o ingrijire atenta, adaptata fiecarei specii in parte.

Cum, insa, trandafirii nu au nevoie de o ingrijire foarte minutioasa, iata asupra caror activitati ar trebui sa te opresti, in general:
 

  • Nu uita sa le oferi necesarul de apa, nici sa ii hranesti periodic cu fertilizant.
  • Nu exagera cu adaosul de azot. Multitudinea de noi plantute risca sa atraga afidele.
  • Taie tufele de trandafiri pentru a permite circulatia aerului, in special daca gradina ta beneficiaza de o cantitate mare de umezeala.
  • Opreste taierea tradanfirilor cu cel putin 6 saptamani inaintea perioadei primului inghet, astfel incat noile plante sa nu fie afectate de frigul patrunzator.
  • Aplica mulci in jurul radacinilor pentru a evita aparitia bolilor care iau nastere in sol si care ar putea ajunge si la frunzele trandafirilor.



3 Curata partile moarte sau bolnave

Un alt aspect important, care te va ajuta sa ai tufe de trandafiri mereu sanatoase si lispite de probleme, se refera la inlaturarea partilor uscate sau pe cele care au apucat sa fie afectate de boli. La fel de importanta este si indepartarea reziduurilor naturale (cum ar fi frunzele din copaci) care, odata inceput procesul de putrefactie , ar putea favoriza aparitia bolilor.
 

  • O frunza bolnava/putrezita, aflata la baza trandafirilor, va imprastia spori care vor infesta intreaga planta.
  • Frunzele moarte ofera un mediu propice dezvoltarii bolilor si inmultirii insectelor peste iarna. Astfel, primavara, noile plante vor avea de suferit.
  • O crenguta rupta sau uscata permite patrunderea daunatorilor.



4 Descopera daunatorii specifici trandafirilor

Aplicarea aleatorie a insecticidelor nu iti va ajuta prea mult tufele de trandafiri. Ba mai mult decat atat, risca sa iti influenteze negativ plantele, in loc sa le protejeze de atacul daunatorilor.

Ce poti face, in acest caz? Descopera care sunt insectele care iti fac cele mai multe probleme, aplica insecticide special concepute pentru a le tine la distanta si, nu in ultimul rand, gandeste-te la insecte care se hranesc cu respectivii daunatori ! Insecte precum Chrysoperla rufilabris, gargaritele si bondarii au un apetit crescut pentru daunatori ca afidele.

Sursa foto: gardenvisit.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului