Boli si daunatori

# construire iaz gradina #iaz gradina #amenajare gradina #gradina

Cum sa construiesti un iaz in gradina

Atunci cand locuiesti la casa te bucuri de marele avantaj de a avea o gradina in jur pe care o poti folosi dupa bunul tau plac. Si, pe langa partea practica, in care poti cultiva diverse legume sa fructe, poti avea si o parte estetica, avand posibilitatea de a planta diverse flori sau, de ce nu, de a construi un mic iaz.

Iti prezentam cateva sfaturi despre cum sa construiesti un iaz in gradina din jurul casei tale.

Alegerea locatiei

In momentul in care decizi ca vrei sa ai un iaz in gradina este recomandat sa ai in vedere cateva aspecte de care sa tii cont. Printre acestea se numara:

  • Asigura-te ca iazul va avea acces de la patru si pana la sase ore la lumina solara, fiind situat astfel la distanta de copaci. Acest lucru este benefic vegetatiei si va ajuta la mentinerea iazului curat si sanatos.
  • Opteaza pentru o zona in care sa nu se scurga in iaz apa de ploaie sau alte reziduuri. In caz contrar, din cauza materiilor straine care vor patrunde in iaz, aspectul si sanatatea acestuia vor avea de suferit.

Daca aceste doua conditii pot fi indeplinite in mod corespunzator, nu iti ramane decat sa alegi ce zona din gradina ti se pare tie ca ar fi cea mai potrivita.

Hotarasta-te asupra marimii si formei

Vizualizeaza cum se va incadra iazul in decorul gradinii tale si gandeste-te cat de mare iti doresti sau iti permiti sa il construiesti. In mod recomandat, un iaz ar trebui sa aiba minimum un metru adancime si nu mai putin de trei sau patru metri latime.

Dinainte sa incepi procesul de sapare, este bine sa te decizi si asupra formei pe care vrei sa o aiba iazul. Aceasta depinde atat de spatiul pe care il ai la dispozitie, cat si de preferintele tale. Iazul poate fi oval, dreptunghiular, serpuit sau in orice alte forme iti imaginezi tu ca ar arata bine.

Saparea iazului

Odata ce ai decis cum va arata iazul tau, traseaza forma pe pamant pentru a incepe apoi construirea efectiva. Saparea trebuie sa inceapa dinspre exterior sau contur inspre interior.

De asemenea, tine cont de faptul ca este indicat ca iazul sa fie construit in trepte, acest lucru avand mai multe avantaje. In primul rand, vei avea posibilitatea ca pe primele trepte sa aranjezi plantele acvatice. In al doilea rand, construirea in trepte ofera malului stabilitatea necesara. Nu in ultimul rand, treptele te vor ajuta sa ai acces la iaz pentru situatiile in care va fi nevoie sa realizezi diverse activitati de intretinere a acestuia.

Aranjarea iazului

Asaza in iaz material de plastic gros si pliabil pe care il poti achizitiona din diverse magazine de specialitate. Asezarea materialului trebuie facuta dinspre interior catre laturile iazului. De asemenea, in cazul in care intentionezi sa ai pesti, acum este momentul sa aplasezi o fantana sau un filtru.

Urmatorul pas este acela de a umple iazul cu apa. Nu uita insa ca inainte de a adauga orice tip de vegetatie, trebuie sa lasi apa sa stea o saptamana astfel incat sa se evapore clorul.

In final adauga plantele si pestii si bucura-te de noul aspect al gradinii tale!

Sursa foto: pxhere.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului