Boli si daunatori

#furnici #daunatori #gradina

Cum sa scapi de furnicile din gradina in mod natural

Furnicile se catara pe plante si musca din frunze si fructe, intorcandu-se cu "prada" la musuroi. Stiai ca aceste insecte pot sa manance frunzele plantelor in totalitate, ceea ce va duce la uscarea lor? Unele specii de furnici sapa galerii in pamant si se hranesc cu radacini, fapt care poate cauza distrugerea plantelor afectate. Daca gradina sau curtea ta este invadata de furnici, iata cateva solutii naturale pentru a le inlatura:


1 Planteaza specii care alunga furnicile


Vei tine la distanta furnicile plantand strategic usturoi, busuioc, menta sau pelin in gradina ta. Mirosul si gustul neplacut al acestora au un efect sigur impotriva daunatorilor si in special impotriva furnicilor. Eficiente sunt si florile care atrag furnicile ca bujorii sau condurul-doamnei. Cultivand in mod organizat astfel de plante in gradina, vei putea concentra daunatorii pe acestea, protejand restul plantelor.


2 Creaza o bariera de protectie


Presara scortisoara, chili, usturoi, piper negru, sare, ulei de menta sau frunze de dafin in zonele invadate de furnici din gradina ta. Mirosul intepator al lor indeparteaza furnicile dar si alte insecte si daunatori de gradina, ca melcii fara cochilie. De asemenea, poti sa creezi o bariera de protectie folosind aceste ingrediente in jurul plantelor afectate de furnici.


3 Foloseste coji de castravete sau de citrice


Poti sa alungi furnicile din gradina ta folosind coji de castravete sau de citrice. Cojile acestor legume si fructe, sunt toxice pentru tipurile de ciuperci ( fungi ) cu care se hranesc furnicile astfel ca, in momentul in care le vor simti mirosul, insectele se vor indeparta.


4 Pulverizeaza o solutie de otet


Foloseste o solutie fomata din apa si otet (1:1) pe care s-o pulverizezi in locurile afectate de furnici din gradina ta. Mirosul intepator al otetului va alunga insectele. Atentie insa sa nu pulverizezi otet pe restul plantelor, mai ales la radacina, pentru ca acestea se pot usca.


5 Imprastie bucati de creta sau zat de cafea


Ca sa alungi furnicile din gradina ta mai poti folosi bucati de creta maruntita, pudra de talc sau zat de cafea. Pe langa faptul ca protejeaza gradina de "invazia" furnicilor si a altor insecte, zatul de cafea adauga vitamine, minerale si nitrogen solului, imbunatatind calitatea legumelor ca rosiile, morcovii sau pepenii.


6 Foloseste acid boric


Daca nu ai reusit sa scapi de furnici cu solutii naturale este nevoie sa apelezi la masuri mai drastice. Cea mai buna otrava pentru furnici este solutia de acid boric. Acidul boric se gaseste sub forma de praf la magazinele care vand produse chimice sau in farmaciile veterinare.

Fa o solutie formata din o cana apa, 2 cani zahar si 2-3 linguri de acid boric pe care s-o torni ulterior in mici recipiente cum sunt capacele de borcane sau de sticla. Astupa recipientul cu nailon sau cu banda adeziva si fa cateva gauri, pentru ca furnicile sa poata intra in interior. Ca sa fii sigur ca furnicile vor fi atrase in capcana, foloseste putin unt sau crema de ciocolata atat in interiorul cutiei cat si in afara ei.

O solutie puternica va omori furnicile inainte ca acestea sa ajunga in cuib. Mai mult decat atat, in momentul in care o furnica infestata intra in contact cu alta, o va contamina si pe cea din urma.

Sursa foto : www.botany.wisc.ed

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului