Boli si daunatori

#rozatoare #daunatori #daunatori gradina #daunatori toamna #nelci

Daunatori de toamna in gradina: cum scapi rapid de ei

Ai putea crede ca odata cu racirea vremii si cu recoltarea unei bune parti a legumelor si cerealelor, daunatorii dispar din gradina, insa nu este adevarat. Toamna este o perioada aglomerata pentru daunatori, care abia acum se infrupta cu adevarat din toate bunatatile tale si iti provoaca pagube majore. Este bine sa stii ca daunatorii de toamna trebuie anihilati cat mai repede, altfel iti pot afecta gradina chiar si in primavara urmatoare.


1. Plosnitele verzi si maro

Plosnitele verzi si maro incep sa aiba o activitate mai sustinuta in lunile septembrie-octombrie. Desi la prima vedere par insecte inofensive, plosnitele emana un miros urat si, mai mult decat atat, iti si ataca unele culturi, cum ar fi cele de fructe de padure si legumele. Chiar si plantele ornamentale pot avea de suferit din cauza acestor insecte.

Ce este de facut in cazul lor? Foarte simplu: foloseste un insecticid natural, preparat in casa din ardei iute sau usturoi. Insecticidul se pulverizeaza in zonele atacate de plosnite verzi si maro.


2. Melcii si limacsii

Daca ai avut o vara ploiasa sau racoroasa, sunt sanse mari ca gradina ta de toamna sa fie invadata de melci si limacsi. De la depunerea oualor pana la aparitia daunatorilor printre plantele tale este o distanta de 20 de zile, astfel ca toata toamna ai putea avea astfel de musafiri nepoftiti printre legume. Melcii si limacsii rod frunzele plantelor si mai rau este ca iti mananca si rasadurile tinere.

Asaza coji faramitate de oua sau zat de cafea printre straturile cu legume, pentru a tine melcii si limacsii la distanta de gradina de toamna.


3. Rozatoarele

Rozatoarele (soareci de camp, popandai etc) sunt unii dintre cei mai mari daunatori ai gradinii de toamna. Ataca in special legumele radacinoase si plantele cu bulb, provocand pagube majore in gradina. Dincolo de acest aspect, rozatoarele iti pot afecta inca pe pe acum gradina de primavara, mai ales daca ai plantat sau urmeaza sa plantezi bulbi de flori sau alte plante menite sa rasara in primul sezon al anului viitor.

Daca descoperi galerii subterane, inunda-le, pentru a alunga rozatoarele. De asemenea, poti folosi capcane mecanice sau diferite insecticide naturale.

Sursa foto: spindyeknit.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare