Boli si daunatori

#gradina #daunatori gradina # gradina toamna

Daunatori in gradina de toamna

Toamna aduce cu ea scaderi de temperatura si ploi mai abundente care se pot traduce prin aparitia sau mentinerea unor probleme existente in gradina pe durata verii. Daunatorii raman activi in perioada toamnei si, daca iti doresti sa eviti problemele care pot persista pana primavara, iata ce ar trebui sa stii despre daunatorii din gradina de toamna!

Chiar daca temperaturile devin din ce in ce mai scazute pe masura ce toamna avanseaza, daunatorii vor continua sa isi faca simtita prezenta in gradina. Melcii si limacsii, de pilda, adora umezeala, astfel ca ii vei putea zari misunand prin gradina in zilele ploioase. Lor li se alatura o serie de daunatori activi in perioada de vara care pot cauza adevarate probleme si toamna. Iata care sunt acestia si cum ii poti combate:

  • Tripsii. Tripsii sunt insecte foarte mici, cu corpul negru si 4 aripi. Data fiind dimensiunea lor, sunt foarte greu de zarit. De regula, insa, ii vei gasi pe frunzele si tulpina unor plante precum conopida, mazarea, ceapa, castravetii, rosiile, gladiolele. Pentru a-i indeparta, poti folosi un insecticid cu acefat.
  • Nimfele de broasca-saritoare. Broastele saritoare sunt insecte daunatoare, renumite in special pentru nimfele lor care produc o panza ca de paianjen pe plantele pe care le ataca. Nimfele ataca tulpinile si pot fi indepartate prin distrugerea panzei formate cu un jet puternic de apa si cu un insecticid, daca prima metoda nu da rezultatele scontate.
  • Insectele din ordinul Hemiptera. Ordinul include diferite specii de plosnite, afide etc., considerate in marea lor majoritate drept daunatoare. Le poti intalni, printre altele, pe trandafirii din gradina, pitite pe tulpini, in spatele tepilor. Aceste insecte se hranesc cu seva plantelor, ducand, in cele din urma, la uscarea lor. Le poti elimina aplicand un insecticid cu acefat.
  • Acarienii. Acesti paianjeni minusculi sunt daunatori renumiti si ataca legumele, fructele, vita de vie, dar si florile ornamentale din gradina. Se hranesc cu seva plantelor, pe care le inteapa la nivel frunzelor, al tulpinilor etc. Ii vei gasi adesea grupati in colonii mari pe partea inferioara a frunzelor, sub forma unor granule mici, ca praful de piper. Indeparteaza-i cu un jet puternic de apa sau cu un insecticid pe baza de acefat sau malathion.
  • Soarecii. Rozatoarele de camp vor continua sa dea tarcoale gradinii si in perioada toamnei, de aceea asigura-te ca ii tii la distanta cu ajutorul unor plante cu miros puternic (usturoiul, spre exemplu). Retine, totodata, ca rozatoarele nu suporta sunetele puternice.
  • Larvele. Larvele celor mai diverse specii de insecte daunatoare pot produce pagube insemnate daca nu le identifici la timp. De asemenea, acestea se pot dezvolta si hrani cu partile plantei aflate in pamant. Pentru a le elimina, foloseste o solutie de pelin alb sau un pesticid adaptat, pe care sa il aplici la nivelul solului sau pe suprafetele afectate.
  • Gandacii de Colorado. Chiar daca acesti daunatori produc pagube in special primavara si vara, este posibil sa dai peste ei si toamna. Asigura-te ca iti inspectezi plantele cu atentie si ca aduni toti gandacii gasiti. De asemenea, se recomanda aplicarea unui insecticid.

Foto: examiner.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare