Boli si daunatori

#ingrasamant plante #boli plante #fungicide

Fungicide eficiente pentru gradina

Bolile fungice pot afecta o sumedenie de plante, printre care se numara trandafirii si legumele. Pentru a scapa de neplaceri, iata ce fungicide eficiente ai putea aplica in gradina!

Bolile fungice pot fi dificil de tinut sub control si, odata instalate la nivelul plantelor, sunt greu de indepartat. In situatia in care nu sunt tratate la timp, risca sa infecteze si plantele adiacente. In consecinta, iata, pentru inceput, cum ai putea preveni instalarea bolilor fungice:
 

  • Asigura o buna circulatie a aerului in jurul plantelor, plasandu-le la distante corespunzatoare unele de altele.
  • Uda plantele la baza, nu pe frunze.
  • Grebleaza si inlatura frunzele cazute ale plantelor infestate.
  • Aplica un strat proaspat de mulci la inceputul sezonului de crestere al plantelor.


In situatia in care bolile fungice reprezinta o adevarata problema in gradina ta, va fi necesara aplicarea unui fungicid. In comert exista o varietate larga de substante cu actiune fungicida pe care le poti folosi cu incredere, insa, la fel de bine, te poti increde si in actiunea celor pregatite in casa.

Iata cateva fungicide pe care le-ai putea aplica si tu, in functie de problema cu care te confrunti in gradina:
 

  • Laptele poate contribui la tratarea mucegaiului pulverulent, in special la nivelul castravetilor. Poti folosi laptele ca atare sau il poti amesteca cu apa (50:50). Utilizeaza-l sub forma de spray, pulverizand lapte pe frunzele afectate de mucegai pulverulent.
  • Usturoiul este atat un fungicid, cat si un insecticid excelent. Pentru a pregati un tratament pe baza de usturoi, amesteca 10 catei de usturoi cu 500 ml de apa. Strecoara amestecul si foloseste tratamentul obtinut ca spray pentru frunzele infestate.
  • Uleiurile horticole sunt, la randul lor, eficiente impotriva bolilor fungice ale plantelor. Pe langa faptul ca pot anihila daunatorii, precum afidele care trasmit bolile fungice de la o planta la alta, uleiurile horticole creeaza, in acelasi timp, o bariera protectoare impotriva infestarii cu fungi.
  • Sulful poate fi aplicat atat sub forma de pulbere, cat si sub forma lichida, amestecat cu apa. Prima varianta te va ajuta sa economisesti timp, insa cea de-a doua s-ar putea dovedi mai eficienta. Evita sa aplici sulful (pulbere sau amestec lichid) cand temperatura exterioara depaseste valoarea de 30 C, intrucat risca sa arda suprafata frunzelor.
  • Cuprul, cand este folosit sub forma zemei bordeleze, poate fi utilizat pentru a trata o multitudine de boli fungice, cu precadere mucegaiul pufos. Poti folosi si alte amestecuri pe baza de cupru, insa tine cont de faptul ca acestea pot fi daunatoare anumitor tipuri de plante, dar si omului.
  • Ceaiul de compost este un alt fungicid eficient. Acesta va trata bolile fungice la o bogatie de plante, fiind in special eficient asupra liliacului indian (Lagerstroemia indica).
  • Bicarbonatul de sodiu este eficient atunci cand este combinat cu ulei horticol si, eventual, sapun insecticid. Amesteca 1 lingura de bicarbonat de sodiu, una de ulei horticol si una de sapun insecticid la 4 litri de apa. Agita bine si foloseste solutia obtinuta ca spray pentru plante.


Solutiile impotriva bolilor fungice ar trebui aplicate o data la 10 zile, in mod uniform, pentru a fi eficiente.

Sursa foto : Mother Earth News
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului