Boli si daunatori

# cartite gradina #cartite #gradina

Lucruri pe care nu le stiai despre cartite

Cartitele sunt mamifere care pot fi gasite in intreaga lume, mai putin in Antartica si America de Sud. De obicei oamenii privesc cartitele ca fiind daunatori pentru gradina din cauza capacitatii lor de a sapa tuneluri in pamant. Cu toate acestea, nu putem nega faptul ca de multe ori nu putem sa nu indragim aspectul gingas al acestor creaturi micute. Au ochi extrem de mici si botul ascutit. Vazute din exterior, nu au urechi bine definite, iar dimensiunea maxima la care pot ajunge este de 16 cm, femelele fiind de obicei mai micute decat masculii.

Locurile unde aceste mamifere sapa tuneluri sunt: pajisti, gradini, dune de nisip sau paduri. Se bucura de orice loc in care pot sapa prin sol, tocmai de aceea nu se gasesc in zone montane sau in zone cu pamant acid.

Din categoria lucrurilor interesante si amuzante pe care ar trebui sa le cunosti despre cartite, iti prezentam:

  1. Desi cartitele isi petrec cea mai mare a timpului pe sub pamant, nu sunt oarbe. Vederea lor este mai slaba, observand lumina si miscarea din jurul lor. In schimb isi folosesc senzorii de miros de pe varful nasului pentru a gasi mancare si alte cartite.
  2. Cartitele folosesc tunelurile pentru a calatori, insa acestea sunt mai mult decat simple autostrazi pentru ele; isi creeaza locuri speciale pentru manca, a dormi sau a da nastere.
  3. Traiesc timp de generatii intregi in aceleasi tuneluri pana decid sa se mute
  4. Cartitele sunt mamifere singuratice, prefera sa traiasca singure.
  5. Durata lor de viata este aproximativ 3 ani si au o capacitate de a rezista pana la 18 minute fara aer.
  6. Cartitele au labele frontale curbate pentru a putea sapa prin pamant (asemenea unei lopeti). Pot sapa aproximativ 5 metri in doar o ora.
  7. In timpul sezonului de reproducere cartitele incep sa isi mareasca tunelurile, astfel incat sa poata gasi femele cu care sa se imperecheze. Acestea pot da nastere la 3-4 pui, care, dupa 5-6 saptamani isi vor sapa propriile tuneluri.

Un lucru putin cunoscut despre cartite este faptul ca exista si anumite beneficii rezultate din activitatile lor de sapat tuneluri. Musuroaiele de pamant pe care le realizeaza la suprafata, contribuie la cresterea cantitatii de nutrienti din straturile superioare ale solului. Cu toate acestea, intentia oamenilor de a le alunga este cat se poate de fondata. Desi scopul lor nu este acesta, cartitele pot distruge radacinile plantelor in drumul lor catre hrana (viermi, insecte). Sa nu mai vorbim despre aspectul denivelat pe care musuroaiele il ofera gradinii tale.

Daca te intrebi cum scapi de cartite trebuie sa stii ca solutii exista, bineinteles, fara a le face rau. Acestea ajuta la indepartarea sau capturarea lor (urmand apoi sa le eliberezi intr-o zona departata de curtea ta). Alege dintr-o gama variata de capcane cartite de la FITO MAG, apoi elibereaza-le intr-un loc cat mai putin periculos pentru ele!

Sursa foto principala: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului