Boli si daunatori

#daunatori #pesticide #ingrijire gradina

Managementul daunatorilor din gradina

Managementul integrat al daunatorilor este un sistem care te poate ajuta sa scapi rapid si eficient de daunatorii din gradina ta. Scapa de daunatori in mod organizat in patru pasi.



Creat initial pentru fermieri, managementul integrat al daunatorilor poate fi folosit cu succes si de gradinari, prin adaptarea corecta a principiilor si renuntarea la cele mai multe pesticide chimice, ce dauneaza mediului inconjurator.

Pentru a pastra solul sanatos si fertil si pentru a evita infectiile devastatoare cu daunatori, incearca cei patru pasi ai managementului integrat al daunatorilor din gradina .


1 Protectie

Pentru a preveni probleme in gradina, informeaza-te inainte de plantare. Alege varietarile de plante care sunt obisnuite cu clima si conditiile din gradina ta si informeaza-te cu privire la insectele daunatoare cele mai periculoase din zona ta.

Incurajeaza prezenta insectelor benefice in gradina ta si planteaza altenativ legumele, pentru a incetini raspandirea problemelor.

Rotirea culturilor impiedica revenirea problemelor in primavara, la fel ca si indepartarea tuturor plante bolnave sau infestate. Curata gradina de materia vegetala moarta in fiecare toamna, pentru a nu oferi un adapost pentru iarna insectelor daunatoare.


2 Monitorizare

Prin monitorizarea atenta a plantelor, poti determina cu succes daca infestarea cu daunatori este un incident izolat sau un pericol pentru gradina ta.

Daca observi problema inca de la primele semne (gauri in frunze, plante ofilite, schimbari de culoare) vei putea actiona la timp. Verifica si partea inferioara a frunzelor pentru a te asigura ca daunatorii nu ti-au atacat plantele.

Identifica problema inainte de a lua masuri pentru a te asigura ca eforturile tale nu vor fi in zadar. Unii daunatori iti ataca gradina doar in anumite perioada din an, in timp ce altii pot raspandi boli periculoase pentru plante, chiar daca nu le ataca in mod direct.


3 Analiza

Chiar daca vrei sa reactionezi rapid, trebuie sa analizezi situatia inainte de a apela la metode costisitoare sau poluante de exterminare a daunatorilor.

Unele insecte pot trai pe plantele tale fara a le face vreun rau, iar altele pot fi rezolvate de schimbarea vremii sau de schimbari in ciclul de viata al insectelor. Daca problema poate disparea inainte ca plantele tale sa sufere cu adevarat, evita solutiile drastice.

In functie de prioritatile fiecarui gradinar, poti alege sa sacrifici unele plante pentru a atrage fluturi sau pasari cantatoare in gradina ta.


4 Control

Atunci cand nu exista sanse ca problema sa dispara de la sine, managementul integrat al daunatorilor recomanda incercarea solutiilor mai putin toxice la inceput.

Plantarea unor soiuri de plante care atrag foarte mult daunatorii iti poate tine in siguranta recoltele la care chiar tii. Unele insecte pot fi inlaturate manual. Prin verificarea partii inferioare a frunzelor, poti elimina si multe oua de insecte.

Atunci cand folosirea de pesticide este cu adevarat necesara, incearca mai intai solutiile organice, care nu vor dauna solului din gradina ta pe termen lung.



Sursa foto: Gardenerstips.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare