Boli si daunatori

#frunze #ciuperci plante #ofilire #tratamente plante

Ofilirea fuzariana

Ofilirea fuzariana este ofilirea vasculara a plantelor cauzata de infectia cu o ciupera. Boala afecteaza cel mai multe legume, dar si flori sau plante ornamentale .



Cunoscuta si sub numele de fuzarioza, boala este provocata de ciupercile din genul Fusarium spp, cele mai des intalnite fiind varietatile ciupercii Fusarium oxysporum.

Boala este mai des intalnita in solarii sau sere, dar apare si in gradina, in conditii de umiditate ridicata. Ciuperca ataca rosii, castraveti, vinete, varza, conopida, ardei, pepeni, dar si flori sau plante ornamentale.

Ciuperca este des intalnita in sol, unde traieste ca saprofit, dar multiplele varietati patogene infecteaza plantele prin radacini. Partile cele mai afectate sunt vasele lemnoase, pe care dezvoltarea ciupercii le blocheaza, ducand in timp la ofilirea plantei.


Simptome


Dezvoltarea plantei si recolta in cazul legumelor este afectata puternic de infectia cu Fusarium oxysporum. In unele cazuri, boala provoaca ofilirea rapida a plantei si moartea ei, ducand si la pierderea completa a recoltei.

Cele mai des intalnite simptome sunt intarzierea cresterii si ofilirea treptata. Frunzele si tulpina se ingalbenesc si se ofilesc de obicei la aparitia florilor sau a frunzelor.

La taierea tulpinii pot fi observate vasele lemnoase inrosite sau brunificate. Radacinile se pot innegri si pot putrezi in cazul plantelor ornamentale afectate de ofilirea fuzariana.

Uneori, ciuperca poate fi observata si la suprafata plantei afectate, formand o retea de filamente miceliene albe, roz sau portocalii.


Factori de risc


Boala apare cel mai des in verile umede in gradina, dar este un pericol constant in sere sau solarii. Temperaturile peste 27 C si umiditatea ridicata a solului sunt conditiile propice pentru dezvoltarea varietatilor patogene ale ciupercii.

Fusarium oxysporum ataca de obicei plantele aflate in sol usor acid, cu un pH de 5-5,6. Daunatorii cresc riscul aparitiei ciupercii. Leziunile radacinilor provocate de nematozi sau alte insecte favorizeaza infectia plantei.


Tratament


Fungicidele folosite pentru tratament sunt Topsin, a carui substanta activa este metil tiofanat si Tachigaren, pe baza de himexazol 30%.

Tratamentele preventive pot incepe chiar dupa plantare si pot fi repetate la circa 3-4 saptamani. Potrivit instructiunilor fungicidelor, este recomandata oprirea aplicarilor inainte de recoltare .


Prevenire


Cand solul este infectat cu o varietate a ciupercii Fusarium oxysporum, se recomanda evitarea plantarii speciei in acelasi loc timp de 4-5 ani.

Solul contaminat poate fi dezinfectat sau mutat intr-o alta parte a gradinii, unde va fi folosit pentru cultivarea speciilor imune la aceste infectii.

Se recomanda inlaturarea si distrugerea plantelor afectate de ofilirea fuzariana cat mai repede. Pentru a inlatura complet problema, poti fi folosite varietatile de plante cu rezistenta la boala provocata de ciuperca.

Acidificarea moderata a solului, cu superfosfat sau azotat de amoniu este o alta metoda folosita pentru a scadea riscul infectiei cu Fusarium oxysporum.


Sursa foto: Ces.ncsu.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului