Boli si daunatori

#sezonul rece #gradina #daunatori #protejare gradina

Protejeaza gradina in sezonul rece de daunatorii periculosi!

Iarna este sezonul ideal pentru a distruge daunatorii din gradina ta, care acum isi gasesc adapost in plantele uscate. Iata mai jos cateva masuri simple prin care poti sa protejezi gradina de daunatori pe timp de iarna, pentru a elimina problemele din sezonul urmator!

Care sunt cei mai intalniti daunatori in sezonul rece

Numerosi daunatori ai gradinilor au evoluat in ultimii ani si sunt din ce in mai rezistenti la temperaturile joase.

Melcii si limacsii supravietuiesc temperaturilor extrem de joase din sezonul rece, atunci cand se adapostesc in spatii ferite de vant si ninsori. Acestia intra in faza de hibernare pana cand vremea incepe sa se incalzeaza. Acesti daunatori sunt foarte vicleni, se adapostesc in cursul zilei si apar noaptea atunci cand solul este mai umed.

Pentru a proteja gradina de melci, incearca sa presari coji de oua in jurul plantelor sensibile sau sa sigilezi ghivecele cu banda izolatoare din cupru. Melcilor nu le place sa se atinga de aceste materiale, astfel ca vor sta cat mai departe de plantele protejate. De asemenea, poti presara si sare sau zeama de lamaie in jurul plantelor.

Musca de ceapa, de morcov sau viermii supravietuiesc cu usurinta peste iarna, in sol, si iti vor distruge florile si legumele. Pentru a preveni acest fenomen, este indicat sa sapi gradina la inceputul iernii, astfel incat o parte din acesti daunatori sa fie expusi si apoi consumati de pasari. De asemnea, pentru a proteja gradina de acesti daunatori, trebuie sa arzi toate radacinile infestate.

Afidele sunt alti daunatori care rezista peste iarna, in special in ramurile arbustilor si plantelor ornamentale. Trebuie sa le urmaresti constant si sa le aduni pe rand, cu mana. De asemenea, poti folosi si pesticide.

Fluturele de varza rezista peste iarna si se agata de pereti si garduri. Verifica frecvent gradina si distruge toate larvele atunci cand le gasesti.

Moliile de iarna rezista pe tot parcursul sezonului rece, adapostindu-se in sol. Pentru a nu ajunge la copaci, poti proteja arborii cu ajutorul unor benzi cu grasime, astfel incat larvele sa nu se catere pe plante.

Masuri generale de mentinere sub control a daunatorilor din gradina

Exista o serie de masuri generale pe care le poti lua pentru a proteja gradina de daunatori in sezonul rece.

  • Curata gradina. In fiecare sezon, gradina ta trebuie curatata. Ai grija sa cureti toate locurile din gradina a pentru a elimina ciupercile si bacteriile. Foloseste insecticide speciale, pe care sa le aplici pe plante si sa distrugi daunatorii periculosi.

 

  • Indeparteaza plantele bolnave. Daca observi plante bolnave, indeparteaza-le din gradina. Rupe si frunzele ingalbenite sau care prezinta urme de boala.
  • Sterilizeaza ustensilele de gradina. In acest fel, vei preveni transmiterea bolilor si daunatorilor. Sterilizeaza ustensilele de gradina cu o solutie din apa si detergent, inainte si dupa fiecare folosire.

 

  • Inspecteaza gradina. Chiar si iarna, nu uita sa inspectezi zilnic gradina si sa fii atent la semnele de infestare. Daca observi ceva in neregula, indeparteaza imediat planta sau taie ramurile si frunzele.

Sursa foto: localblu.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului