Boli si daunatori

# putregaiul cenusiu #recolta struguri #vita-de-vie #struguri #boli vita-de-vie

Recolta de struguri, compromisa anul acesta! O ciuperca face ravagii

Sute de hectare de vie din judetele Vrancea, Galati si Buzau sunt afectate de o boala care a aparut din cauza precipitatiilor, iar agricultorii spun ca tratamentele nu au efect!

Viile sunt afectate de putregaiul cenusiu, o boala care ataca ciorchinele si boabele strugurilor. Ciuperca apare din cauza umezelii excesive, iar tratamentele sunt scumpe si nu preîntâmpina in totalitate aparitia bolii. Viticultorii din zona Carligele, judetul Vrancea, au investit aproximativ 400 de lei pentru un hectar de vie intr-un tratament care nu a reusit decat sa opreasca evolutia ciupercii, astfel incat sa nu fie distrusa toata recolta.

„Aici am Sauvignon Blanc. Noi am stropit preventiv pentru putregai cenusiu, dar din pacate ne confruntam cu aceasta boala. Strugurii mucegaiesc. Este una dintre cele mai complicate si mai grave boli la vita de vie. Apare în aceasta perioada, înainte de precoacere si poate sa se întinda în asa fel încât sa pierzi tot. Ai muncit degeaba. De exemplu, strugurii de aici sunt distrusi. Asa ar fi ajuns toti daca nu am fi intervenit la timp. si speram sa fi oprit. Acum ne rugam sa nu mai ploua, dar pericolul înca nu a trecut”, a declarat viticultorul Liviu Gheorghe, citat de Mediafax.

Putregaiul cenusiu a aparut si in zona Odobesti, unde exista mai multe podgorii celebre.

„Strugurii sunt afectati complet de mucegai. Boabe mucegaite de jos pâna sus. Strugurii astia nu mai pot fi salvati. Putem sa stropim cu orice....Am facut tratamente în mod repetat, însa a fost un atac foarte puternic. Cauza principala o reprezinta ploile care vin zi de zi, zi de zi, nu stim nici noi cum sa le mai întretinem si ce sa le facem. A fost o vara groaznica. Întâi a fost seceta multa, strugurii putin atrofiati, dupa aceea a venit apa, s-a umflat boaba si efectul este clar: putregaiul”, a declarat Adrian Porumb, unul dintre cei mai mari viticultori din judetul Vrancea.

Probleme asemanatoare sunt si la viile din judetele Galati si Buzau. De asemenea, putregaiul cenusiu a compromis via din statiunile de cercetare viticola, desi specialistii au încercat sa lupte cu ciuperca.

„Evolueaza din cauza conditiilor neprielnice, neprietenoase. Aceasta vara e foarte capricioasa, cu un exces foarte mare de precipitatii. In zona Pietroasele a plouat fata de media anuala dublu, undeva la 140, 170 de litri, numai în luna iulie, fapt ce a declansat asa numita boala putregai cenusiu...Majoritatea fermierilor se plang de acest lucru. Chiar si noi avem unele probleme pe acest segment. Noi am intrat si am stropit pentru ca avem o flota destul de mare de utilaje, dar din pacate nu se vindeca, doar se opreste. si acolo unde ciorchinele au o boaba sau doua cu putregai, boala se extinde”, a spus directorul Statiunii de Cercetare Viticola Pietroasele-Buzau, Sorin Marin.

Putregaiul cenusiu este considerat una dintre cele mai periculoase boli ale vitei de vie, alaturi de mana si de fainare. Ciuperca afecteaza mai ales soiurile aromate si strugurii cu pielita subtire precum Tamaioasa Romaneasca, Muscat Ottonel, Pinot Gris sau Chardonnay.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare