Boli si daunatori

#muscatura tigru de platan #intepatura tigru de platan # insecte periculoase #tigrul de platan #romania

Tigrul de platan, insecta care face ravagii in Romania! Cum scapi de muscatura ei

O insecta periculoasa incepe sa “circule” din nou prin Romania. In fiecare an, in a doua jumatate a verii, isi fac aparitia tigrii de platan. Aceste insecte mici, de doar 3 mm fac adevarate ravagii.

 

Medicii trag un semnal de alarma si anunta ca muscatura tigrului de platan, care este si dureroasa, provoaca alergii. In cazul unor persoane alergiile provocate de tigrul de platan pot fi deosebit de periculoase. Specialistii ne recomanda sa avem grija in aceasta perioada si sa evitam muscatura acestor insecte. Mai ales parintii, care ies cu cei mici in parcuri, trebuie sa aiba o grija deosebita cand vine vorba despre tigrul de platan, micutii fiind mult mai sensibili la muscatura tigrului de platan.

Desi intepatura tigrului de platan nu este priculoasa, nu este deloc placuta. In cel mai multe cazuri, in urma intepaturii persoanele pot prezenta mici iritatii ale pielii in zona respectiva. Efectele intepaturii trec insa mult mai rapid decat cele provocate de tantari.

Ce trebuie sa stii despre tigrul de platan

Tigrul de platan este o insecta ce provine din America de Nord. Aceasta au ajuns in Europa in 1964, in Padova, Italia. S-a raspandit rapid pe intreg continentul, iar de 3-4 ani au ajuns si in Romania.

Cu siguranta le recunosti dupa aspectul unic. Insectele sunt aproape transparente si au pete negre in stil animal print. Au intre 3 si 6 mm lungime si sunt extrem de silentioase, spre deosebire de tantari. Le observi abia dupa ce se asaza pe tine si te-au ciupit. 

Odata cu venirea caldurii tigrii de platan isi fac aparitia. Ii vei observa in numar mare incepand cu jumatatea lunii iulie, cand se inmultesc foarte mult.   

Cum te poti feri de tigrul de platan 

Cat timp esti in casa, este foarte usor sa te protejezi de tigrul de platan. Trebuie doar sa te asiguri ca ai plase la geamuri si ca nu au spatii prin care sa poata intra in casa. Desi au doar 3-6 mm, tigrii de platan nu se pot strecura printre ochiurile mici ale plaselor de tantari.

Cand iesi din casa, trebuie sa acorzi atentie vestimentatiei. Aceasta este singura care te poate proteja de muscatura acestor insecte. Imbraca-te cu haine deschise la culoare, vaporoase, dar care sa-ti acopere corpul cat mai mult. Ideal este sa nu ai mainile sau picioarele expuse, deoarece te vor “ataca” cu usurinta. Cu atat mai mult in cazul in care mergi in parcuri sau in spatii verzi, este necesar sa te protejezi.

Poti apela si la spray-uri anti-insecte, insa trebuie sa stii ca in cazul tigrilor de platani, eficienta acestor produse este mai redusa decat in cazul tantarilor.  

Tigrii de platan isi fac simtita prezenta in special in zonele in care exista platani, insa au fost observate in numar mare si in zonele in care exista frasini. Daca stai la curte si ai platani sau frasini trebuie sa ii stropesti periodic impotriva insectelor. 

Ce trebuie sa faci daca ai fost ciupit de tigrul de platan

In primul rand nu trebuie sa te scarpini. Iti poti provoca rani si exista riscul de infectie, caz in care vei fi nevoit sa iei un tratament cu antibiotice.

Pentru a scapa de mancarime dezinfecteaza mai intai zona cu putin alcool medicinal, apoi aplica un cub de gheata. Acesta ajuta la diminuarea inflamatiei si te scapa de mancarime.

In cazul in care mancarimea este severa, medicii recomanda aplicarea unor creme antihistaminice si pe baza de mentol, pentru calmarea inflamatiei si a mancarimii. Daca acestea nu trec in 24 de ore trebuie sa consulti un medic dermatolog.

Atentie! Daca reactia este una grava, cu semne clare de alergie cum ar fi umflarea pleoapelor, a buzelor, dificultati in respiratie, atunci trebuie sa te prezinti de urgenta la spital!

Surse foto: digi24.ro, biolib.cz, agriculture.gouv.fr

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare