Boli si daunatori

#boli si daunatori #infectii #virus #afide

Virusurile si impactul lor in gradina

Chiar daca ai combatut cu succes insectele daunatore si bolile provocate de ciuperci in gradina , virusurile sunt un pericol mai dificil de inlaturat. Afla care poate fi impactul virusurilor asupra plantelor din gradina.



Cele mai multe nu ucid plantele infectate, dar le pot afecta grav sanatatea si pot duce la o recolta mult mai mica. Simptomele provocate de infectia cu un virus pot fi adesea dificil de deosebit de cele rezultate in urma deficientelor de minerale sau a expunerii la .


Simptome provocate de infectia cu un virus

Cel mai des, simptomele unei virale apar mai intai la frunze. Acestea se pot decolora usor sau pot prezenta pete, dungi sau cercuri de culoare galbena.

Cresterea frunzelor este afectata si acestea se pot deforma. Unele se manifesta prin reducerea suprafetei dintre nervuri, aceleasi simptome ca in cazul intoxicarii cu erbicide ce contin hormoni.

Tulpinile pot fi afectate la fel de grav de virusuri , care le opresc cresterea corecta, iar planta nu mai ajunge la inaltimea normala. In cazul florilor si fructelor, efectele virusurilor se manifesta prin pete decolorate dar si prin malformatii.


Cum se raspandesc virusurile

Cel mai des infectiile cu virusuri apar in urma transmiterii agentilor patogeni de catre insecte. Virusurile pot fi insa transmise de la o planta la alta si prin altoire. Unele virusuri pot fi transmise si la generatia urmatoare, prin seminte. Uneltele de gradinarit pot contribui si ele la transmiterea virusurilor foarte agresive.

Afidele, dar si viermii sau alti paraziti care rup a plantei pentru a se hrani cu seva sunt cauza cea mai frecventa a transmiterii.

Multe virusuri nu pot supravietui mult timp in fara unei plante si sunt distrusi de conditiile de mediu. Capacitatea de infectare a virusurilor variaza de la foarte multe specii pana la un numar scazut de plante inrudite. Unele plante pot fi infectate de mai multe virusuri in acelasi timp, ingreunand si mai mult descoperirea cauzei simptomelor.


Cum poti limita impactul virusurilor in gradina ta

Cel mai sigur mod de a limita impactul virusurilor in gradina ta este distrugerea prompta a plantelor infectate. Nu poti preveni aparitia insectelor purtatoare de virusuri si nici nu le poti ucide pe toate, dar te poti asigura ca toate buruienile sunt ucise din timp.

Spala-ti mainile si curata cu atentie uneltele de gradinarit dupa ce le-ai folosit pentru plante pe care le banuiesti ca ar putea fi infectate. Nu imulti nicio planta pe care o banuiesti ca a fost atacata de un virus.

Putine virusuri se transmit prin seminte. Cresterea plantelor din samanta scade astfel riscul infectiilor, fata de cumpararea plantelor. Cand cumperi seminte, cauta varietatile rezistente la un numar cat mai mare de virusuri.

Pentru a-ti proteja cel mai bine gradina de infectiile cu virusuri, supravegheaza-ti plantele cu atentie si foloseste ingrasaminte naturale, pentru a nu confunda simptomele deficientelor de substante nutritive cu simptomele unei infectii provocate de un virus.


Sursa foto: Plant-disease.ippc.orst.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului