Iar zilele mohorate de iarna, in care activitatile de gradinarit sunt minime, sunt perfecte pentru a incepe sa realizezi calendarul de gradinarit pentru anul 2021.
De ce ai nevoie:
- O agenda sau un caiet
- Pix
- Optional – creioane colorate (pentru a evidentia lucrurile importante)
Nu trebuie sa te gandesti ca realizarea unei astfel de agende este costisitoare. Poti folosi un caiet simplu daca nu ai bani sa cumperi o agenda organizata pe zile.
Poti imparti caietul cu usurinta, astfel incat sa-l organizezi pe luni, saptamani si zile. In fiecare iti poti nota activitatile de facut, vei bifa ce ai realizat si vei adauga ce mai ai de facut in urmatoarele zile.
Primul pas – realizarea unei schite a gradinii
Poate suna banal si nefolositor, insa nu este asa. Pe prima pagina alcatuieste o schita a gradinii si imparte-o pe sectiuni. Decide ce urmeaza sa plantezi in fiecare sectiune tinand cont de culturile pe care le-ai avut anul trecut in zona resepctiva.
Creeaza o lista cu legume, fructe si flori
Urmatoare pagina dedic-o unei liste complete cu ceea ce vrei sa plantezi in 2021 in gradina. Imparte lista pe categorii: legume, fructe si flori.
Apoi, in dreptul fiecarei denumiri, specifica daca ai deja seminte pastrate de anul trecut sau trebuie sa cumperi.
Organizare pe luni
Urmatorul pas este sa-ti organizezi taskurile pe luni. Dedica cate o pagina fiecarei luni in parte si scrie taskurile importante pentru luna respectiva. Noteaza care sunt florile sau legumele care se plateaza in luna respectiva sau cand se transplanteaza rasadurile din rasadnita in sera sau gradina.
Organizeaza apoi agenda pe zile
Imparte restul caietului pe zile, urmand sa completezi taskurile aferente in cursul anului. Organizarea pe zile, se face periodic, in functie de conditiile meteo si de taskurile care pot aparea pe parcurs. Aceasta se completeaza, de regula, cu o saptamana, doua in avans, urmand ca zilnic sa fie revizuita pentru a te asigura ca totul este in ordine si nu ai uitat nimic.
Pentru fiecare zi in parte, noteaza care sunt zilele in care urmeaza sa plantezi semintele in rasadnite, in sera sau in gradina. De asemena, trebuie sa notezi si zilele in care acestea pot fi scoase din rasadnite si mutate in sera sau gradina.
Noteaza apoi zilele in care urmeaza sa uzi intreaga gradina sau doar anumite plante, precum si zilele in care ploua si cantitatea de precipitatii. In acest fel nu risti sa uzi gradina in exces si sa usuci plantele.
Planifica-ti zilele in care te ocupi de indepartarea buruienilor si zilele in care urmeaza sa stropesti recoltele impotriva bolilor sau daunatorilor.
Trece inca de pe acum sarcinile pe care stii cu siguranta ca trebuie sa le faci in anumite zile, iar duminica, inainte sa inceapa o noua saptamana alcatuieste un plan bine pus la punct pe urmatoarele sapte zile. In acest fel, gradinaritul va deveni o placere.
Sursa foto: pinterest.com