Do it yourself

#ingrijire gazon #ciuperci #gazon

Ciuperci in gazon? Iata cum poti scapa de ele

Ciupercile de gazon sunt o problema comuna de peisagistica. Pentru multi oameni care isi doresc sa aiba un gazon impecabil, descoperirea ciupercilor in gazon poate fi frustranta. Din fericire, problema ciupercilor care cresc in gazon poate fii rezolvata usor daca stii cum sa procedezi. Parcurge urmatorii pasi pentru a intelege cum ar trebui sa actionezi pentru a scapa de ciupercile din gazon.

De ce au aparut ciupercile in gazon?

Pentru a putea scapa de ciupercile din gazon, este esential sa intelegi care este cauza aparitiei acestora si sa o inlaturi. Ciupercile au rolul de a descompune materialele organice, iar curtea este plina de acestea. Deseurile de animale, mulciul vechi si iarba, toate pot raspandi si hrani ciupercile de gazon.

Urmatorul pas pe care ar treui sa il faci este sa afli motivul pentru care ciupercile cresc pe peluza ta. Examineaza starea gazonului tau. Ciupercile de gazon au nevoie de medii umede, umbrite si bogate in deseuri organice. Este posibil sa ai o problema de drenaj, zona este prea umbrita sau ai deseuri organice care ar trebui indepartate? Afla care este motivul si actioneaza pentru eliminarea lui.

Ciupercile sunt utile pentru gazon

Ciupercile sunt de fapt utile pentru peluza ta. Pe masura ce se hranesc cu materia organica in descompunere, acestea asigura nutrienii necesari pentru gazon. Din pacate, daca sunt toxice si ai animale de companie sau copii care se joaca pe gazon, eliminarea ciupercilor devine o necesitate.

Indeparteaza ciupercile inainte de a-si putea elibera sporii

Aceasta metoda nu va rezolva problema, deoarece ciuperca subterana va trai mai departe, dar va stopa inmultirea ciupercilor. Momentul este esential - daca intervii cu numai o zi mai tarziu, sporii deja sunt in aer, iar ciupercile se vor inmulti.

Eliminarea ciupercilor din gazon

Pentru a elimina ciupercile din gazon, trebuie sa corectezi problemele pe care le ai in curte sau pe peluza:

 

  • Corectia drenajului - Daca gazonul este prea umed, exista solutii pe care le poti aplica pentru a reduce umezeala. Astfel, poti afana gazonul sau poti instala o scurgere franceza.
  • Curatarea gazonului si inlocuirea mulciului vechi ajuta la reducerea materialului organic in descompunere care incurajeaza aparitia ciupercilor pe peluza. Fa din curatenia de primavara o prioritate anuala. Lasarea ierbii cosite pe gazon este o practica sanatoasa pentru gazon, dar daca vrei sa scapi de ciuperci, va trebui sa o strangi dupa fiecare taiete. Totodata, toamna, curata frunzele cazute pe gazon.
  • Deschide ferestre catre soare - Daca in curtea ta este prea multa umbra, incearca sa aduci mai mult soare prin taierea controlata si directionata a arbustilor sau tunderea copacilor din jur. Acest lucru s-ar putea sa nu functioneze daca esti inconjurat de copaci mari. Insa, in situatiile mai putin extreme, merita incercata solutia. Copacii mici ii poti taia chiar tu, insa, pentru copacii mari este recomandata angajarea unor profesionisiti.
  • Foloseste fungicid - Poti trata gazonul cu un fungicid, dar daca nu ai eliminat cauzele aparitiei ciupercilor de gazon, aceasta solutie nu va fi de lunga durata, ciupercile revenind in scurt timp.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din do-it-yourself

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului