Do it yourself

# sfaturi ingrijire cartofi # plantare cartofi #ingrijire cartofi #cartofi #legume

Cum sa plantezi si ingrijesti cartofii

Cultivarea cartofilor se face primavara, atunci cand pericolul de inghet dispare total. In Romania, perioada in care se incepe, de regula, plantatul cartofilor, este la mijlocul lunii martie sau inceputul lunii aprilie. Cartoful nu este o leguma pretentioasa, insa are nevoie de o minima ingrijire pentru a obtine o recolta bogata.

Cartofii sunt una dintre cele mai versatile legume, fiind usor de preparat fie prajiti, fierti, sau pasati. Aplica aceste sfaturi si asigura-te ca ai propria recolta de cartofi!

Ce trebuie sa faci inainte sa cultivi cartofii

Cartofilor le place soarele, asadar alege o zona din gradina unde pot beneficia de lumina intreaga zi pentru a obtine cele mai bune rezultate. Pregateste bine si solul care la inceput are nevoie de un ingrasamant de baza la care va trebui sa adaugi si un fertilizator bogat in potasiu. Apoi afaneaza pamantul in profunzime si uniformizeaza cu o greba.

Cum se planteaza cartofii incoltiti

Pamantul in care vor fi plantati cartofii de samanta trebuie sa fie foarte bine uscat si incalzit, iar riscul unui inghet in toiul primaverii sa fi trecut.

Cartofii se planteaza din cartofi incoltiti numiti si cartofi de samanta. Acestia se pun in pamant intregi intr-un sant de aproximativ 10 centimetri adancime si la o distanta de 30-40 de centimetri unii de ceilalati.Cartofii de samanta se aseaza cu partea inmugurita in sus si se acopera cu pamant.

Ingrijirea cartofilor

Dupa ce planta rasare si atinge o inaltime de 15 centimeri, cartofii vor avea nevoie de mai multa atentie si ingrijire. Musuroieste acum fiecare cuib, adunand pamant la baza plantei, pentru ca acest procedeu va ajuta ca recolta sa fie una subtsantiala, cartofii care vor iesi vor fi mari si sanatosi. Dupa ce incep sa se formeze tuberculii, cultura de cartofi va avea nevoie si de ceva mai multa apa. Nu folosi aspersoare sau alte dispozitive pentru a uda cultura de cartofi, ci alege varianta clasica.

Chiar daca o cultura de cartofi nu este pretentioasa este totusi necesar sa indepartezi buruienile care apar intre straturi si sa folosesti tratamentele impotriva insectelor daunatoare si a bolilor in perioadele favorabile aparitiei acestora.

De asemenea, va trebui sa scoti din pamant acele tulpini care sunt atinse de mucegai, pentru a nu se raspandi si compromite intreaga cultura de cartofi.

Pentru a avea o recolta bogata de cartofi, nu ii planta i in apropierea altor legume cum ar fi vinete, rosii sau ardei.

Cand se face recoltarea cartofilor

Recoltarea cartofilor poate incepe in iunie si continua pana toamna tarziu. Pentru ca de regula cartofii se recolteaza pentru a fi pastrati peste iarna, acestia trebuie scosi din pamant atunci cand frunzele lor sunt complet uscate. Pentru a rezista in perioada rece, inainte de a-i depozita, cartofii se lasa se se usuce putin la soare. Orice tubercul stricat se indeparteaza. Cartofii se pastreaza peste iarna in spatii aerisite, intunecoase si unde nu exista umezeala. La inceputul verii, poti sa mananci insa cartofii noi. Scoate din pamant doar atat cat vei comsuma imediat.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din do-it-yourself

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare