Do it yourself

# gaini curte # cum sa cresti gaini # crestere gaini #gaini

Lucruri de care trebuie sa te ocupi daca vrei sa cresti gaini la curte

Daca locuiesti la casa si ai suficient spatiu si timp la dispozitie, cresterea animalelor de mici dimensiuni sau a pasarilor nu va fi o problema, ba chiar iti va oferi o doza de satisfactie, mai ales daca te pasioneza astfel de indeletniciri. Indiferent daca vrei sa cresti gaini pentru oua si carne drept sursa de hrana pentru familie sau iti doresti sa comercializezi produsele obtinute, acestea sunt lucrurile pe care trebuie sa le stii:

Alegerea puilor

Trebuie sa te hotarasti, in primul rand, care este scopul cresterii puilor in gospodaria ta. Daca vrei sa ai in curte gaini pentru carne, poti achizitiona pui de la crescatorii in care ai incredere. Mai apoi, ei pot fi crescuti pana la o varsta anume sau ii poti taia inca din timp daca vrei sa-ti hranesti familia cu carne de pui frageda, de calitate si cu adevarat bio. In schimb, daca iti doresti sa ai control total asupra dietei si sa ii monitorizezi pe toata perioada de crestere, va trebui sa cumperi o gaina pentru clocit.

Daca scopul tau final este sa ai cat mai multe oua proaspete pe farfurie in fiecare zi sau sa le vinzi, poti achizitiona pui tineri, de cateva saptamani si sa astepti pana incep sa devina gaini in adevaratul sens al cuvantului si sa produca oua.

Hrana

O gaina sanatoasa are nevoie, ca orice animal, de o dieta bogata in vitamine si minerale, foarte variata. Inca de cand sunt mici, alege furaje pui de calitate, care indeplinesc toate cerintele nutritive pentru o dezvoltare normala. De asemenea, hrana difera in functie de varsta si tipul de pui. Puii mici sunt cei cu varste cuprinse intre o zi si o luna si jumatate, iar apoi incep sa fie considerate gaini, respectiv cocosi.

Productia de oua este influentata in mod special de hrana primita de pui si acest lucru se va simti atat la gust, cat si la culoare si aspectul general sau valoarea nutritiva a oului. Amestecul furajer este cel mai potrivit pentru o alimentatie variata, iar cantitatea recomandata pentru hrana de zi cu zi este de 110-180 grame pe zi. Nu uita sa lasi cat mai multe vase cu apa sau adapatoare la dispozitia pasarilor. Ele au la fel de multa nevoie de aceasta precum alte animale, desi oamenii ignora acest aspect de foarte multe ori. Cand devin deshidratate, gainile produc mai putine oua, dar si cantitatea de hrana pe care o consuma este influentata de lipsa surselor de apa.

Adapostul

In lunile de primavara-vara, gainile pot fi lasate sa se plimbe intr-o parte delimitata a curtii sau a gradinii. Daca ai si un spatiu de livada unde acestea nu pot distruge culturi de legume sau flori, poti sa le lasi libere pe tot parcursul zilei. Seara, insa, si pe timp de iarna un cotet este absolut necesar pentru ca acestea sa se poata odihni si sa aiba un loc pentru refugiu. Constructia trebuie sa aiba dimensiuni adaptate in functie de numarul de gaini si sa fie amplasata intr-o zona cat mai insorita in timpul zilei. De asemenea, urmareste sa pozitionezi cotetul cat mai departe de casa, poate in apropierea gradinii.

Daca iti doresti sa cresti pui sau sa ai gaini pentru oua si carne, trebuie doar sa-ti dedici timp pentru ingrijirea acestora si sa ai grija sa fie ferite de pericole precum bolile sau pradatorii de pe langa casa, cum ar fi dihorul. Vei putea, astfel, sa iti deschizi o mica afacere sau sa te bucuri de alimente proaspete de la pasari crescute in conditii optime.

Sursa foto: unsplash.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din do-it-yourself

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare