Do it yourself

#stimulatori

Stimulatori pentru cresterea plantelor pe care le poti pregati in casa

 

Gradinarii folosesc adesea remedii populare, care le permit sa creasca constant produse coapte si gustoase. Acesti stimulatori de crestere naturali se prepara din cele mai obisnuite si accesibile plante, dar si alte ingrediente.

Stimulatori de crestere din urzica

Urzica are proprietati miraculoase. Ea contine o multime de vitamine si o cantitate imensa de acizi organici, precum ai macro si micronutrienti. Urzica este alcatuita din potasiu, calciu, magneziu, seleniu, fosfor, cupru, magneziu, fier si multe alte substante utile, care sunt de obicei utilizate pentru fertilizarea solului ai a plantelor. Urzica contine, de asemenea, valoroasa vitamina a grupei K, care joaca un rol important in procesul de fotosinteza.

Pentru prepararea stimulatorului natural din urzica, trebuie ca plantele sa fie sanatoase si puternice, fara deteriorari si semne de infectie. Se recomanda sa culegi urzica inainte de faza de formare a semintelor. Apoi, toate tulpinile trebuie sa fie bine uscate in aer liber si apoi maruntite.

Cum se prepara

Intr-un vas cu un litru de apa calda adauga un pumn de iarba uscata si maruntita. Lasa amestecul la infuzat timp de aproximativ 1 saptamana, cat sa inceapa procesul de fermentare, amestecand foarte bine la fiecare 3 zile. Pentru a fermenta mai repede, se recomanda sa pui putina drojdie obisnuita in proportii de 1:20. Plantele se fertilizeaza cu solutia obtinuta o data in 7 zile, udand sistemul radicular.

Stimulator de crestere din aloe

Stiinta cunoaste pana la 356 de soiuri de aloe.Pentru a pregati un stimulator de crestere, ai nevoie de tulpinile plantei. Acestea trebuia clatite bine in apa calda. Apoi, se adauga verdeata intr-un vas mare cu pereti groși si cu ajutorul unui pasator de lemn, se paseaza frunzele, pana se obtine o compozitie omogena.

Intr-un recipient de 1l, adauga 10 linguri de compozitie, pune un capac si las-o la infuzat timp de 7 zile intr-un loc racoros si intunecos. Dupa care, solutia concentrata se dilueaza cu apa pana se obtin la 5l. Stimulatorul natural de crestere poate fi utilizat atat pentru inmuierea semintelor, bulbilor si butasilor inainte de semanare sau plantare, cat si pentru adaugarea sub radacina.

Stimulator din coji de ceapa

Stimulatorul natural pe baza de coji de ceapa este o solutie excelenta, care are un efect pozitiv asupra cresterii semintelor si rasadurilor. Se prepara foarte simplu.

Peste 2 pumni plini de coji se toarna 1l de apa clocotita. Se amesteca foarte bine si lasa compozitia la infuzat timp de 3 zile. Efectul solutei va spori semnificativ daca se adauga o lingurita de cenusa de lemn.

Stimulatori pe baza si de alte ingrediente

Pe langa stimulatorii naturali de crestere pe baza de plante exista si alte solutii eficiente. Mierea sau albusul de ou sunt ingrediente din care poti face amestecuri extraordinare.

Stimulator pe baza de albus de ou

Ouale pot fi folosite in calitate de stimulator de crestere pentru plantele de interior. Potrivit multor gradinari, stimulatorul pe baza de albus poate readuce la viata chiar si plantele in stare grava.

Acesta se obtine din 2 albusuri pe care le dizolvi in 200 ml de apa calda. Apoi, amestecul se lasa la infuzat timp de 7 zile si se adauga concentratul obtinut in 2l de apa.

Stimulator pe baza de miere

Se adauga 2 lingurite de miere in 200 ml de apa calda si amesteca pana se dizolva complet. Peste 20 de minute, se obtine o bauatura minunata, dar si o solutie naturala extraordinara pentru inmuierea semintelor.

Procesul de prelucrare a materialului pentru semănat trebuie să dureze cel puțin 6 ore. In plus, aceasta solutie este perfecta si pentru fertilizarea rasadurilor sub radacina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din do-it-yourself

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului