Fructe

#alune de pamant #gradina #ghiveci #alune

10 lucruri importante despre alunele de pamant

Alunele de pamant sunt originare din America de Sud si prefera zonele tropicale su subtropicale.  In principiu este o planta nepretentioasa daca rasadul se adapteaza si creste in aer liber. Fructele alunului sunt comestibile si foarte sanatoase.


1 In principiu, alunele de pamant sunt destinate consumului, insa ele pot avea mai multe utilizari. Alunele de pamant pot fi procesate pentru a face unt de arahide sau uleiuri cu diverse intrebuintari (de obicei cosmetice).


2 Alunele de pamant prefera sa fie plantate intr-un sol umed, argilos, usor drenabila. De preferat este sa se faca un sol dintr-un amestec de 70% lut si 30% nisip.


3 Alunul de pamant prefera zonele luminoase si pentru a se dezvolta are nevoie de temperaturi care se afla intre 8 si 25 de grade Celsius.


4 Dupa numai doua saptamana de la plantare, semintele germineaza si dau nastere noilor plante. Este de preferat ca alunul de pamant sa fie plantat la inceputul primaverii in ghivece care sa fie tinute in casa, iar la 4 – 5 saptamani de la formarea plantei, dar si dupa ce a trecut pericolul de inghet, ele sa fie mutate in gradina.


5 Alunul de pamant infloreste vara si face flori galbebe care se indoie in jos si imping astfel fructele sub pamant, la o adancime de 7 – 10 centimetri, unde acestea se dezvolta.


6 Alunele de pamant constituie o hrana vegetala extraordinara, bogata in vitamine, minerale si proteine.


7 Desi unii crescatori le utilizeaza, fertilizatorii si produsele de ingrasare modifica gustul alunelor de pamant, asa ca nu este recomandat sa folosesti astfel de produse.


8 Alunul de pamant poate fi utilizat si pe post de planta ornamentala , in ghiveci, insa nu va fructifica.


9 Alunele de pamant mai sunt cunoscute sub denumirea de alune americane sau arahide (din alunele de pamant se realizeaza untul de arahide).


10 Alunele de pamant sunt plante anuale , ceea ce inseamna ca pentru a te bucura de roadele acestora si anul urmator, trebuie sa le replantezi.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului