Fructe

#sfaturi #bananier #ingrijire bananier

15 sfaturi pentru ingrijirea bananierului

Daca ti-au placut mereu plantele tropicale, afla ca este foarte posibil sa detii asa ceva chiar in gradina casei tale, iar bananierul se numara printre plantele care au sanse maxime de a supravietui, daca respecti regulile lor principale de intretinere. Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa intelegi mai bine de unde provine si cum se ingrijeste bananierul.

1. Datorita trunchiului sau enorm (numit pseudo-stem) si inaltimii mari, bananierul este confundat deseori cu un copac. In realitate, bananierul este cea mai mare planta erbacee care face flori din lume.

2. Bananierul este originar din Asia de Sud, insa creste in cel putin 107 ale tari din intreaga lume.

3. Bananele sunt vandute sub forma de ciorchini. Stiai ca ciorchinele de banane este numit palma, iar fiecare banana reprezinta un deget.

4. In cultura asiatica, toate componentele bananei sunt gatite si consumate. In culturile vestice, coaja bananei se desface, se arunca si ramane fructul care se poate consuma. Exista si mancaruri pe baza de banane, acestea pot fi gatite sau uscate si consumate ca atare. In cea mai mare parte din lume, bananele sunt consumate in stare proaspata, pe post de fructe.

5. Cand te hotarasti sa cresti un bananier , prima prioritate este sa alegi solul potrivit. Iti trebuie un sol cu deranj foarte bun, potrivit nevoilor acestei plante, in nici un caz pamantul din gradina.

6. Dupa ce ai sadit bananierul, asigura-te ca o parte din radacinile lui raman la suprafata si numai jumatate ingropate in pamant.

7. Odata ce ai sadit in pamant bananierul, asigura-te ca primeste destula apa si fertilizant. Deoarece este o planta care absoarbe foarte mult din mediul inconjurator, poti aplica fertilizant de cate ori o uzi, adica zilnic. Sigura conditie este sa aplici fertilizant cat timp observi o activitate de crestere la planta.

8. Bananele sunt o sursa importanta de vitamina B6, vitamina C si potasiu.

9. Bananierul creste in lumina naturala si are nevoie de cel putin 12 ore de lumina pe zi.

10. Temperatura optima pentru bananier este de 20 grade C, insa, pe timpul zilei, bananele au nevoie de o temperatura de peste 35 grade C.

11. Culoarea galben deschis a bananelor care ne place si o consideram normala este un efect al coacerii artificiale a bananelor. Daca bananele ar fi lasate sa se coaca natural, la soare, ele ar avea o culoare maron, mai putin "comerciala".

12. Bananele au nevoie de un nivel de umiditate ridicat si de curenti de aer proaspat, care sa ventileze frunzele. Aerul fierbinte si uscat va distruge frunzele bananierului.

13. Poti creste bananieri si in vase sau ghivece. Intreaba la magazinele de plante ce specii de banane se descurca bine in acest conditii.

14. Odata ce este plantata si beneficiaza de conditii optime de dezvoltare si crestere, unei frunze de bananier ii trebuie intre 4 si 10 zile sa creasca.

15. Nu te astepta ca bananierul sa se descurce singur in lipsa ta. Cum ziceam, bananierul are nevoie de udat zilnic si lipsa apei ii poate provoca daune iremediabile.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare