Fructe

#mar #curmal #pomi fructiferi #ghivece #prun #visin #crestere pomi #pomi ghivece

4 pomi fructiferi usor de crescut in ghivece

Iti aduci aminte cum era pe vremea copilariei, cand abia asteptai sa mergi la bunici si sa dai iama in fructele din livada cu pomi fructiferi? Tanjesti dupa o gradina in care sa iti sadesti cativa pomi care sa dea rod bogat, dar nu poti face acest lucru din diverse motive, cum ar fi lipsa spatiului? Ei bine, de acum nu vei mai avea niciun motiv sa spui ca nu poti creste pomi fructiferi, deoarece exista o metoda simpla care rezolva inconvenientul. Este vorba despre cresterea pomilor fructiferi in ghivece.

Ghivecele nu ocupa un spatiu exagerat de mare. In plus, au un avantaj major fata de pomii cultivati direct in solul din gradina: poti muta ghivecele unde vrei tu.

Nu te poti asepta sa cultivi intr-un ghiveci, fie el si unul foarte spatios, un pom fructifer de marimea unuia obisnuit. Pentru ghivece, ai nevoie de un pom fructifer de soi pitic. Cel mai simplu mod prin care poti achizitiona un puiet este sa mergi la un magazin de bricolaj sau la o pepiniera.


Ce soiuri de pomi poti cultiva in ghivece

In principiu, in ghivece poti cultiva aproape orice soi de pom fructifer vrei, de la cele traditionale, pana la cele exotice.

Marul

Marul este de departe unul dintre cei mai indragiti pomi fructiferi de ghiveci. Daca vrei si tu mere zemoase din propria cultura, planteaza pomii intr-un sol bine drenat. Merii au nevoie de multa lumina si caldura, deci este indicat sa le asiguri un loc pe balcon sau pe terasa.

Curmalul

Curmalul este un pom fructifer care se dezvolta excelent in ghiveci. Este mare amator de caldura, ceea ce inseama ca ii va prii sa fie tinut in interior, langa fereastra. Iarna chiar este indicat sa tii ghiveciul in casa. Vara, datorita temperaturilor ridicate, poti scoate ghiveciul pe balcon, pe terasa sau chiar in curte.

Prunul

Daca iti doresti sa cresti un prun in ghiveci, este bine sa stii ca doar speciile autogame se dezolta bine in acest mediu. Anual, este bine sa tai prunii si sa le cureti coroana de crengi uscate. Cu cat este mai umbros, cu atat se dezvolta mai greu si este predispus la boli.

Visinul

La fel ca in cazul prunului, si pentru cultivarea visinului in ghiveci este bine sa alegi soiuri autogame. Acest pom fructifer produce fructe pe crengute de un an, de aceea, toamna, este indicat sa tai crengile trecute. In acest fel, incurajezi aparitia unor ramuri noi, mai bogate.

Alaturi de aceste soiuri de pomi fructiferi, in ghivece mai poti creste si lamai, portocal, piersic, cais, nectarin si smochin.


Cum ingrijesti un pom fructifer in ghiveci

Conform specialistilor, ingrijirea unui pom fructifer in ghiveci este mai simpla decat ingrijirea unui pom obisnuit, plantat in solul din gradina. Acest lucru este posibil deoarece pomul din ghiveci este ferit de multi daunatori si de boli.

Daca se intampla sa ti se imbolnaveasca un pom, trebuie sa iei in calcul, in primul rand, o greseala a ta.

Pomii fructiferi in ghivece se imbolnavesc daca sunt udati excesiv sau prea rar, iar cresterea lor este mult ingreunata daca nu le asiguri conditii optime: lumina multa, caldura, apa, sol hranitor, fertilizare din cand in cand si taieri.

Sursa foto: whiteonricecouple.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare