Fructe

#alegere pomi fructiferi #alegere pomi livada #fructe #livada #pomi fructiferi

Trucuri simple pentru o livada productiva. Cum sa alegi cei mai buni pomi fructiferi!

Pomii fructiferi dintr-o gradina dau echilibru acesteia prin asigurarea unui climat confortabil atat pentru celelalte plante, cat si pentru tine. In plus, reprezinta o importanta sursa de alimente proaspete. Insa, rodul muncii tale il vei vedea doar daca plantezi pomul potrivit la locul potrivit.

1. Alege soiuri autohtone

Daca vrei sa te asiguri ca pomii fructiferi din livada ta vor intra pe rod foarte repede trebuie sa te orientezi ca alegi exemplarele potrivite. Cel mai bine este sa cumperi pomi fructiferi din productia autohtona, acestia fiind deja obisnuit cu clima de la noi. Verfica daca pomul ales de tine este altoit.

2. Planteaza in solul potrivit

Tipul de sol in care asezi pomii fructiferi decide si modul in care acestia se vor dezvolta. Evita pamantul care retine multa apa si solurile argiloase. Majoritatea pomilor fructiferi au nevoie de un sol bogat si afanat in care sa se dezvolte. Caisul, piersicul, parul si ciresul prefera chiar solurile usoare, fara o umiditate ridicata. Acest lucru ii va feri de boli sau de putrezirea radacinilor. Pe solurile grele poti planta mar, prun sau visin.

3. Alege zone insorite

Evita pe cat posibil sa plantezi micii pomi fructiferi in umbra altor copaci. Este posibil ca dezvoltarea lor sa fie incetinita, iar fructele sa nu ajunga la maturitate. Lumina soarelui ajuta inclusiv la formarea vitaminelor in fructele pomilor din livada. Printre pomii fructiferi care au nevoie de o expunere cat mai buna la soare se numara nucul, piersicul, caisul, marul si visinul.

4. Fereste-i de poluare

S-a dovedit stiintific ca pomii fructiferi sunt influentati de diversele tipuri de poluare: atmosferica, din sol sau fonica. Nu trebuie sa te mire foarte mult ca un mar, de exemplu, refuza sa dea roade daca l-ai sadit la marginea gradinii, in apropierea unei sosele intens circulate. Cel mai bine este sa asiguri un paravan fonic creat cu ajutorul altor arbori inalti inainte de a sadi pomii din livada.

5. Cumpara puieti noi

Chiar si altoiti, puietii de pomi fructiferi pot face probleme oricarui gradinar daca au stat prea mult cu radacinile expuse la aer. Recomandabil este sa cumperi puieti proaspat scosi din pepiniere, pentru a-i transplanta rapid in gradina ta.

Sursa foto: pixgood.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului