Descriere
Creste sub forma de tufa mare sau mica, atingand 6-15 m inalțime.
Frunzele au intre 4 si 6 cm lungime, florile sunt albe cu diametrul de 1.5-2 cm, avand cinci petale.
Fructele sunt sferice, de culoare rosie sau galbena, cu pulpa dulce si au un diametru de circa 2-3 cm. Cand sunt coapte, fructele au culoarea galbena, roz, portocalie, rosie sau violet-brun. Sunt comestibile si ating maturitatea incepand de la mijlocul lunii august pana la mijlocul lunii septembrie.
Cultivare si ingrijire
Corcodusul nu este pretentios in ceea ce priveste terenul, preferand soarele. Tolereaza foarte bine seceta, inghetul si poluarea atmosferica si creste adesea in mod spontan.
Este cel mai raspindit portaltoi pentru soiurile de prun desi nu este cel mai indicat pentru toate regiunile.
Planta ce se adapteaza foarte bine in mediul urban si este rezistenta la atacuri parazite.
Proprietati medicale
Corcodusele contin apa, zaharuri, acizi, proteine, celuloza, substante minerale, vitamina C, vitamine din complexul B, provitamina A, pectine, fier, magneziu, calciu si fosfor. Fosforul si magneziul din compozitia corcoduselor ajuta la imbunatatirea memoriei , a functiilor sistemului nervos, sustin puterea de concentrare, tonusul.
Vitamina C are un rol esential in mentinerea sanatatii, atat fizice, cat si psihice, motiv pentru care corcodusele se recomanda in anemii si stari de oboseala.
Gustul dulce-acrisor al corcoduselo este dat de acidul citric pe care-l au in compozitie, din abundenta, si care se simte mai bine cat inca nu sunt coapte pe deplin.
De asemenea, corcodusele proaspete au un rol benefic in afectiuni ale ficatului, anemie, spasmofilie, insomnii , depresii, infectii, boli de ochi.
In general, se recomanda sa se consume ca atare, cat sunt proaspete, imediat ce au fost culese din copac si au fost spalate.
Sucul de corcoduse este indicat in caz de lipsa de vitamine, in afectiuni respiratorii si boli ale stomacului si are rol diuretic.
Intrebuintari culinare
Se intrebuinteaza in industria marmeladei si la fabricarea tuicii.
De asemenea, din fructele bine coapte si sanatoase se prepara sucuri, siropuri, jeleuri si compot.
In unele zone ale tarii, gospodinele folosesc corcodusele crude la acrirea borsului.