Fructe

# crestere dovleac # dovleac gradina #dovleac

Cum sa cresti si sa ingrijesti dovleacul in gradina

Pentru ca nu exista toamna fara dovlecei, mai mici sau mai mari, portocalii sau albi, sculptati, facuti la cuptor sau in placinte, cu siguranta nu ar strica sa cresti unii in propria ta gradina. Mai ales ca, daca ii acorzi atentia corespunzatoare, cultura de dovleci va inflori aproape oriunde.

Ti-am starnit interesul pentru dovlecei? Iata cum sa cresti si sa ingrijesti dovleacul in propria ta gradina.

Alegerea semintelor de dovleac

Dupa cum precizam anterior, dovleacul poate fi gasit in soiuri variate – de la marime, culoare, gust sau textura. De aceea, primul pas trebuie sa fie acela de a decide ce tip de dovleac vrei sa cultivi in gradina.

Plantarea semintelor de dovleac

Dovleacul are nevoie de un spatiu destul de mare pentru a putea sa se dezvolte in mod corespunzator, iar alegerea locului in care vei planta semintele este extrem de important.

Perioada verii este numai buna pentru plantarea semintelor de dovleac, fiind recomandat ca solul sa aiba minimum 20-25 de grade Celsius. O temperatura suficient de calda a solului iti va asigura o cultura bogata si frumoasa.

Pentru plantarea propriu-zisa a semintelor trebuie sa realizezi mici movile de pamant. O astfel de cultivare este mai potrivita decat saparea unor gropi – aceste movile tind sa se incalzeasca mai repede, apa se scurge cu mai mare usurinta si, in plus, permit tulpinelor dovleacului sa cada putin. Un alt aspect important este acela al distantei de plantare. Poti realiza movilele la aproximativ 2-4 metri distanta, insa in general este indicat sa tii cont de specificatiile fiecarui soi in parte, unele fiind mai compacte decat altele.

Ingrijirea culturii de dovleac

Ingrijirea culturii de dovleac presupune, in mare, asigurarea a doua aspecte importante – umiditatea si fertilizarea.

Dovleacul este o planta care are nevoie de o umiditate crescuta, astfel incat este recomandat sa il uzi in fiecare zi. In momentul acestui proces incearca sa nu uzi si frunzele pentru a evita putrezirea sau aparitia daunatorilor. O alta recomandare este aceea de a uda dovleacul dimineata, si nu seara sau la pranz. In acest mod frunzele vor putea sa se usuce bine si nici nu va exista riscul ca soarele prea puternic sa il afecteze.

Dovleacul are nevoie de un sol bogata din punct de vedere al fertilitatii. Foloseste un ingrasamant destinat legumelor, si nu unul conceput pentru gazon, care va reusi sa ofere plantei hrana de care are nevoie. O idee buna este si aceea de a testa solul la fiecare doi ani pentru a putea sa il ingrijesti astfel incat sa asiguri hrana necesara fiecarei culturi din gradina.

De asemenea, poti adauga mulci pe solul din jurul dovlecilor, acesta avand un dublu rol – de a mentine plantele mai hidratate, dar si de a stopa cresterea buruienilor.

Tot in ceea ce priveste ingrijirea, tine cont de faptul ca in general frunzele nu trebuie taiate, decat in cazul in care prezinta semne ale aparitiei vreunei boli. Frunzele mari ajuta la producerea mai multor carbohidrati, ceea ce inseamna mai multi dovleci.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului