Fructe

#capsune #fructe #depozitare #cules

Cum sa culegi si sa depozitezi capsunele

Inca de la sfarsitul lunii mai, capsunile incep sa se coaca si sa fie perfecte pentru consum, insa pana in acel punct, este necesar culesul care trebuie sa fie facut cu multa atentie si migala. Trebuie sa tii cont de conditiile de vreme, dar si de alti factori care pot influenta gustul fructelor si sanatatea plantei.



Iata cateva sfaturi despre cum sa culegi si depozitezi capsunele

1 Apuca fructul intre degetul mare si aratator si trage usor cu o usoara miscare de rasucire si lasa capsuna sa se rostogoleasca usor in palma ta.

2 Aseaza capsunele cu grija intr-un recipient si chiar daca te plictisesti, incearca sa nu arunci fructele de la distanta pentru ca in cazul in care sunt foarte coapte, ele se vor lovi si isi vor pierde forma apetisanta si gustul savuros.

3 Nu umple recipientul daca ai ales unul mai mare, ci adauga maxim 2 kilograme de fructe, tocmai pentru a evita lovirea si presarea acestora. In momentul in care bolul s-a umplut, inclocuieste-l cu altul.

4 Alege doar fructe complet rosii, iar pe cele cu parti verzi mai lasa-le sa se coaca si verifica-le peste cel mult o saptamana.

5 Ai grija pe unde calci pentru a evita ca picioarele sau genunchii tai sa distruga radacinile plantelor.

6 Scoate din pamant plantele care prezinta forme de putregai , arsuri solare sau alte probleme deoarece bolile se pot raspandi rapid, imbolnavind intreaga plantatie .

7 Incearca sa culegi capsunile dimineata pe racoare deoarece fructele culese atunci cand este cald afara, devin moi si usor invinetite, ceea ce inseamna ca isi vor schimba rapid gustul.

8 Aseaza recipientul in care asezi fructele la umbra si fereste-l de razele soarelui pentru ca altfel isi vor pierde atat din calitatile nutritive, cat si din aroma.

9 Cand ajungi acasa cu recolta, nu le spala imediat si nu le lasa intr-un recipient cu apa. Capsunile au tendinta sa absoarba foarte multa apa, asa ca mai bine este sa le lasi cu tot cu codita in frigider, acoperite cu o folie de plastic pentru a evita sa capete miros.

10 Cand te hotarasti sa le consumi, indeparteaza-le mai intai codita si aseaza-le intr-o sita mare, dupa care baga-le sub un jet potrivit de apa si clateste-le timp de 30 de secunde.

11 Daca vrei sa le congelezi pentru a le consuma dupa cateva zile sau saptamani, introdu-le intr-o punga care se inchide etans, dar mai inainte de orice, incearca sa scoti tot aerul din punga.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului