Fructe

#maslin #amenajare gradina #cultivare maslin

Descopera cum sa cultivi un maslin in gradina ta

Mirosul livezilor cu maslini ar putea sa iti aminteasca de un concediu in insorita Grecie sau de o vacanta in Toscana. Poti aduce aroma acestor fructe chiar in gradina ta daca plantezi macar un maslin. Iti trebuie rabdare pana sa culegi primele boabe, dar cine-ar zice ca nu merita?

Rodeste greu

Sursa foto: teatronaturale.it

Maslinul nu este cultivat numai pentru roadele sale, ci si pentru frumusetea sa. Are o coroana bogata, iar aborele poate atinge 9 sau chiar 12 metri inaltime. E un copac solid, iar la umbra lui iti poti amenaja foarte lejer in gradina un loc pentru citit.

Un alt lucru esential pe care trebuie sa il stii este ca maslinii pot fi obtinuti fie din seminte, insa in acest caz pot trece pana la 10 ani pana sa ajunga la maturitate, fie din plantute cumparate din pepiniere. In cea din urma situatie, vor trece doi ani pana sa vezi primele flori si inca doi sau trei pana sa ii culegi roadele.

Iubeste soarele, dar uraste apa

Sursa foto: partoutml.blogspot.com

Obisnuit cu terenurile insorite, ca sa il poti naturaliza pe meleagurile noastre trebuie sa te asiguri ca locul in care il plantezi este scaldat mereu in razele soarelui. In plus, pentru ca va creste destul de mult, trebuie sa ii gasesti un loc spatios si nu prea aproape de un gard sau de peretele casei. Trebuie insa ferit de vant puternic, pentru ca este sensibil la temperaturi scazute sub minus 10 grade Celsius.

Maslinului ii place terenul destul de arid, de aceea trebuie mereu afanat pamantul din jurul lui ca sa nu retina apa. In rest, supravietuieste si rodeste si daca nu te ingrijesti prea mult de el, pentru ca este un arbore foarte putin pretentios.

Va trebui totusi sa ii tunzi din cand in cand coroana daca se dezvolta prea mult, pentru ca atunci fructele lui vor creste destul de mici.

Creste bine in ghiveci

Sursa foto: faidatemania.pianetadonna.it

Daca afara ai putea sa intampini greutati in privinta cultivarii lui mai ales din cauza temperaturilor destul de scazute pe timpul iernii, in casa, in schimb, l-ai putea cultiva cu succes, insa doar ca planta ornamentala.

Cauta ca in anotimpul rece sa tii totusi ghiveciul pe o veranda sau intr-un loc racoros si nicidecum aproape de un calorifer sau de o soba.

Avantajul cultivarii unui maslin este ca e un arbore rezistent la boli sau daunatori si este foarte longeviv.

Sursa foto principala: asbucsticciano.it

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului