Iunie este luna in care se coc fructele. Cirese, capsune, zmeura, visinele, toate ne bucura papilele gustative, insa pentru cei care le cresc in curte treaba nu este deoc simpla. Acestea trebuieĀ culese cu grija, pe masura ce se coc si depozitate in conditii speciale pentru a rezista cat mai mult timp.
Iata care sunt fructele pe care le poti culege luna aceasta din gradina si cum le poti pastra timp indelungat.
Capsune
In zonele de campie, capsunele au inceput sa se coaca inca din luna mai. Aceste fructe delicioase continua sa rodeasca, treptat, pana la finalul lunii iunie si chiar inceputul lunii iulie. Exista si specii de capsuni care fac fructe pana toamna tarziu. Asadar, culege periodic fructele coapte (zilnic sau o data la doua zile) si bucura-te de aroma acestora. Odata culese, fructele rezista la frigider doar 3-4 zile, asadar, daca nu le consumi transforma-le in gem, dulceata sau compot, ori congleaza-le pentru a le savura si in timpul iernii.
Cirese si visine
Luna iunie este cunoscuta in popor si ca lunia lui Ciresar, tocmai pentru ca acum este perioada cireselor. Cele mai gustoase si aromate cirese se coc in luna iunie. Culege asadar ciresele pe masura ce se coc si daca nu le poti consuma pe toate congeleaza-le pentru a te bucura de aroma lor intregul an.
Si visinele se coc tot in luna iunie, asadar nu uita sa le culegi pe masura ce s-au copt. Acestea sunt folosite in special la prepararea dulceturilor dar si la prepararea compoturilor. Congelate, pot fi folosite intregul an la prepararea prajturilor.
Zmeura
Spre jumatatea lunii iunie incepe sa se coaca si zmeura. Aceste fructe se coc treptat si continua sa rodeasca pana toamna, asadar trebuie culese periodic. Zmeura, odata culeasa rezista maxim doua zile la frigider si o zi la temperatura camerei. Asadar consuma fructele rapid sau congeleaza-le ori foloseste-le pentru prepararea dulceturilor.
Sursa foto: pexels.com