Fructe

#curiozitati #masline #ulei de masline #fructe

Lucruri pe care nu le stiai despre masline

Stiai ca maslinul a inceput sa fie cultivat in urma cu 6000 de ani in zona de est a Marii Mediterane, cand oamenii au descoperit ca din micile sale fructe se putea extrage un ulei dens, placut la gust? Si, mai mult de atat, datorita importantei maslinelor pentru cultura greaca si romana, aproape toate limbile europene au adoptat latinescul „oliva”, derivat din grecescul „elais, elaia” - ‘’ulei de masline ’’”. Iata si alte lucruri interesante despre aceste fructe:


1 Maslinul reprezinta simbolul longevitatii, al pacii si al sperantei in cultura greaca. In Grecia antica simboliza victoria, intelepciunea si puterea iar castigatorii jocurilor olimpice erau incununati cu frunze de maslin si primeau ca premiu amfore cu ulei de masline.


2 Maslinele necoapte au culoarea verde iar cele complet negre sunt coapte, din ele se extragandu-se cea mai mare cantitate de ulei pretios.


3 Maslinele proaspete sunt foarte amare astfel ca, pentru a le schimba gustul, acestea sunt marinate in saramura sau acoperite cu sare timp de mai multe saptamani.


4 Uleiul de masline a fost folosit ca moneda de schimb pentru obiecte rafinate, imbacaminte sau vin.


5 Uleiul de masline are punctul de ardere la 210o C, substantial mai ridicat decat temperatura ideala pentru prajit , cea de 180o C.


6 Exista trei tipuri de ulei de masline: extra virgin, virgin si normal.

Cel extravirgin este cel mai pur si se obtine prin presarea mecanica a maslinelor de cea mai buna calitate, cel virgin se obtine prin presarea repetata a maslinelor obisnuite iar cel normal este extras din pulpa si samburii ramasi dupa presarea maslinelor de calitate mai inferioara.


7 Maslinii se cultiva si pentru lemnul extrem de dur si de rezistent.


8 De altfel, maslinul are o crestere extrem de lenta, unii copaci in varsta de 1000 de ani ating inaltimi de 15 pana la 20 de metri.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului