Cultivare
Citricele au cea mai simpla modalitate de cultivare, si anume prin intermediul semintelor. Asadar, nu ai nevoie decat de o mandarina proaspata din care sa scoti semintele. Toate aceste seminte se spala bine si se mentin in apa pentru 24 de ore dupa care se introduc intr-un ghiveci cu pamant special pentru citrice. Daca nu ai la indemana suficiente ghivece sau nu ai incredere ca vor rasari toate semintele, poti pune pamant in pahare de unica folosinta si sa transplantezi mandarinul dupa 3 – 4 luni intr-un ghiveci pe masura.
Semintele pot fi plantate si imediat dupa ce au fost scoase din fruct si clatite, insa sederea acestora in apa va grabi germinarea, ceea ce inseamna ca te vei bucura mai mult de primele frunzulite.
Samanata se introduce in sol la aproximativ un centimetru adancime.
Sol
Citricele au nevoie de un sol nisipos pentru ca ele au nevoie de umiditate la nivelul radacinilor. In magazinele de amenajari interioare si in florarii vei gasi pamant special creat pentru cultivarea citricelor, asa ca daca iti este mai comod, poti opta pentru aceasta varianta.
Totusi, daca vrei si ai posibilitatea sa te ocupi tu de amestec, poti opta pentru o parte nisip si o parte lut. De asemenea, este recomandat ca ghiveciul sa fie realizat din ceramica, iar pe fundul acestuia, inainte de asezarea pamantului, sa pui cateva bucatele de ceramica sau pietre de rau pentru o drenare mai buna.
Lumina si temperatura
Pentru ca este o planta exotica, mandarinul are nevoie si prefera temperaturile inalte, insa in ultimii ani el s-a adaptat foarte bine si la temperaturile usor scazute. Totusi, temperatura optima pentru mandarin se invarte in jurul valorii de 28 de grade.
Daca in perioada toamna-primavara, mandarinul trebuie tinut in casa, cand temperaturile incep sa creasca, el poate fi scos pe balcon sau direct afara.
De asemenea, pentru a se dezvolta intr-un mod cat mai armonios, mandarinul are nevoie de foarte multa lumina, iar daca este posibil, de razele directe ale soarelui.
Udare
Imediat dupa cultivare, solul trebuie uda, iar udarea se repeta la fiecare 2 – 3 zile in functie de umiditate si temperatura. Este recomandat ca solul sa fie aproape mereu usor umed pentur a grabi incoltirea. Dupa ce rasare prima frunzulita, udarile sa raresc, pentru a evita putrezirea radacinilor si imbolnavirea arborelui. In mod evident, numarul udarilor depinde foarte mult si de lumina si temperatura la care planta este expusa, insa nu este recomandat ca pamantul sa ajunga foarte uscat, iar planta sa sufere din lipsa apei pentru ca acest lucru poate provoca uscarea mandarinului.
Fertilizare
Citricele au nevoie, in special in primii 2 ani de viata, de un fertilizator pe baza de fosfor care sa stimuleze inflorirea si formarea fructelor. Pentru ca sansele ca fructele formate sa fie bune de consum sunt destul de reduse si pentru ca oricum vei dori sa le mentii pentru decor, poti utiliza fara probleme un fertilizator sintetic.
Poti opta atat pentru un fertilizator in varianta lichida, cat si pentru unul pe baza de betisoare sau granule. Acestea doua sunt mai potrivite deoarece au eliberare treptata , insa ai grija sa oferi solului o cantitate potrivita de ingrasamant pentru a evita arderea radacinilor.
Altoire
Cu o saptamana inainte de altoire, ofera apa din belsug mandarinului pentru a stimula circulatia sevei, astfel incat altoirea sa aiba succes. Totusi, pana la acest moment trebuie sa astepti cel putin 2 ani, astfl incat tulpina mandarinului sa fie suficient de groasa pentru a putea sustine procedeul de altoire.
Altoirea o poti face la orice sera cu flori sau la o gradina botanica, iar bandajul realizat se mentine in jur de 12 luni.