Mango, pe numele sau latinesc Mangifera indica L., este fructul cel mai consumat in stare cruda din lume. Pe intreg mapamondul exista aproape o mie de soiuri de mango, unele dintre ele putand ajungand sa cantareasca chiar si un kilogram.
"Fructul fructelor", "regele fructelor" sau " fructul fericirii " sunt doar cateva dintre denumirile cu carre este alintat mango despre care religiile din sud-estul Asiei spun ca ar aduce noroc. Ritualuri legate de mango intalnim atat in budism, cat si in hinduism.
Copacul de mango a fost cultivat in India in urma cu 4.000 de ani. Negustorii au intuit adevarata sa valoare si incepand cu secolul al XIX-lea au comercializat acest fruct in Egipt, Africa, America de Sus, Africa, India de Vest.
Descriere
Este un arbore cu radacinile atat de adanc infipte in pamant, incat frunzele sale nu se usuca niciodata.
Arborele este mare si stufos si poate atinge o inaltime de 40-50 de metri. Florile de mango emana un miros puternic, similar cu cel de crin. In prima faza, frunzele au o culoare rosiatica, urmand ca la maturitate aceasta sa capete culorea verde.
Fructul de mango este foarte dulce si aromat, la deplina maturitate devenind portocaliu-rosiatic. In mijlocul fructului se afla un sambure tare, lemnos, mare de cativa centimetri, asemanator ca forma cu cel de caisa.
Cultivare si ingrijire
In prezent, mango se cultiva in Caraibe, Africa de Sud si Centrala, Asia (India,China, Pakistan, Filipine), Australia, dar si in cele doua Americi.
Copacii de mango sunt longevivi, unele exemplare ajungamd sa rodeasca chiar si la varsta de 300 de ani. Prefera un sol umed cu pH 5.5-7.5. Creste in zonele insorite, cu temperaturi de 24-27 grade Celsius.
Poate fi cules de primavara pana toamna. Cele mai gustoase fructe de mango sunt insa cele care se recolteaza in mijlocul verii. Asa cum se procedeaza si in cazul unor citrice, poate fi cules chiar si cand este verde. Timp de cateva zile se depoziteaza in pungi de hartie , iar pentru a se grabi coacerea se poate pune alaturi de el o banana sau un mar.
Intrebuintari medicale
Mango-ul este bogat in carotenoide , in special Beta-caroten, are vitamina A , vitaminele C si E, seleniu, complexul de vitamime B, zinc, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu si acid folic.
Consumul de mango are numeroase beneficii: este detoxifiant, diuretic, reduce fragilitatea vasculara si creste rezistenta vaselor, scade colesterolul, intareste sistemul cardio-vascular, are un puternic efect antioxidant si imunostimulator
Mango-ul scade riscul aparitiei cancerului, incetineste procesul de imbatranire, ajuta la vedere, are efect antistres.
De asemenea, are rol in protejarea creierului si a sistemului nervos. Actioneaza cu succes importriva razelor solare si este recomandat pacientilor care sufera de angina, acnee sau boli de inima .
Intrebuintari culinare
In bucatarie, este utilizat in mai multe forme: proaspat, uscat, nectar, inghetate, jeleuri, gemuri. Bucataria asiatica apeleaza deseori la mango, mai ales in forma uscata si pisata, rezultatul fiind un fel de condiment.
La fel ca si in cazul fructului de papaya, poate fi folosit cu succes si in fragezirea carnii.