Insamantare
Extrage samanta unui fruct, indeparteaza pulpa ramasa si lasa-o la inmuiat in apa calda timp de o ora. Dupa acest timp, introdu samanta intr0un ghiveci cu pamant, iar in aproximativ doua saptamani, ar trebui sa ai deja prima frunzulita rasarita. Este de preferat sa faci acest lucru la inceputul lunii februarie daca iti doresti sa planteszzi copacelul in gradina. Astfel, transplantarea va fi facuta in cel mai potrivit moment, astfel incat arborele sa nu inghete.
Plantare
In primul rand, pentru a planta copacelul este nevoie sa astepti pana in primavara, cand zapada s-a topit in totalitate si riscul de inghet a trecut in totalitate. Daca ai insamantat prea tarziu nectarinul, poti face plantarea si la inceputul toamnei – astfel, radacinile au timp sa isi „refaca” ranile, sa se cicatrizeze. Alege o zona la care soarele are acces intreaga zi si planteaza acolo copacelul care a rasarit din samanta.
De asemenea, ar fi bine sa plantezi nectarinul intr-un sol lutos sau lutos-nisipos, cu un pH cuprin intre 5.7 si 7.5.
Udare
In perioada de seceta este absolut obligatoriu sa uzi copacul in mod frecvent si sa pulverizezi apa proaspate pe el mai ales seara pentru a se racori. In restul timpului, nectarinul nu are nevoie de udari excesive deoarece rezista destul de mult fara o hidratare constanta – important este ca in aceasta perioada temperaturile sa nu fie ridicate si aerul sa nu fie prea uscat.
Fertilizare
Nectarinul , spre deosebire de piersic, nu este un copac fructifer foarte productiv, asa ca are nevoie de un produs care sa il stimuleze in acest sens. In principiu, nectarinul are nevoie de un fertilizator bogat in potasiu deoarece acesta creste calitatea productiei si imbunatateste rezistenta copacului la boli si daunatori .
Totdata, nectarinul are nevoie si de fosfor pentru a asigura dezvoltarea de radacini viguroase si cresterea plantei.
boli si daunatori
Spre deosebire de piersic, nectarinul este mai sensibil la boli si daunatori, insa daca este fertilizat in mod corect (cu potasiu), sansele sa se ajunga la probleme majore sunt foarte reduse.
In general apare fainarea – la suprafata fructelor si a frunzelor se dezvolta un praf asemanator fainii. Fainarea apare in general incepand cu luna iunie, iar ca si combatere, se taie sau ard lastarii atacati, iar apoi se aplica un tratament cu polisulfura de bariu 6%.