Fructe

# nectarin #nectarine #gradina

Nectarinul

Nectarinul este un fruct absolut delicios care se inrudeste cu piersicul. Acesta poate fi crescut cu succes in tara noastra, avand putine pretentii de ingrijire. Iata cateva reguli simple de ingrijire a nectarinului.


Insamantare


Extrage samanta unui fruct, indeparteaza pulpa ramasa si lasa-o la inmuiat in apa calda timp de o ora. Dupa acest timp, introdu samanta intr0un ghiveci cu pamant, iar in aproximativ doua saptamani, ar trebui sa ai deja prima frunzulita rasarita. Este de preferat sa faci acest lucru la inceputul lunii februarie daca iti doresti sa planteszzi copacelul in gradina. Astfel, transplantarea va fi facuta in cel mai potrivit moment, astfel incat arborele sa nu inghete.


Plantare


In primul rand, pentru a planta copacelul este nevoie  sa astepti pana in primavara, cand zapada s-a topit in totalitate si riscul de inghet a trecut in totalitate. Daca ai insamantat prea tarziu nectarinul, poti face plantarea si la inceputul toamnei – astfel, radacinile au timp sa isi „refaca” ranile, sa se cicatrizeze. Alege o zona la care soarele are acces intreaga zi si planteaza acolo copacelul care a rasarit din samanta.
De asemenea, ar fi bine sa plantezi nectarinul intr-un sol lutos sau lutos-nisipos, cu un pH cuprin intre 5.7 si 7.5.


Udare


In perioada de seceta este absolut obligatoriu sa uzi copacul in mod frecvent si sa pulverizezi apa proaspate pe el mai ales seara pentru a se racori. In restul timpului, nectarinul nu are nevoie de udari excesive deoarece rezista destul de mult fara o hidratare constanta – important este ca in aceasta perioada temperaturile sa nu fie ridicate si aerul sa nu fie prea uscat.


Fertilizare


Nectarinul , spre deosebire de piersic, nu este un copac fructifer foarte productiv, asa ca are nevoie de un produs care sa il stimuleze in acest sens. In principiu, nectarinul are nevoie de un fertilizator bogat in potasiu deoarece acesta creste calitatea productiei si imbunatateste rezistenta copacului la boli si daunatori .


Totdata, nectarinul are nevoie si de fosfor pentru a asigura dezvoltarea de radacini viguroase si cresterea plantei.


boli si daunatori


Spre deosebire de piersic, nectarinul este mai sensibil la boli si daunatori, insa daca este fertilizat in mod corect (cu potasiu), sansele sa se ajunga la probleme majore sunt foarte reduse.


In general apare fainarea – la suprafata fructelor si a frunzelor  se dezvolta un praf asemanator fainii. Fainarea apare in general incepand cu luna iunie, iar ca si combatere, se taie sau ard lastarii atacati, iar apoi se aplica un tratament cu polisulfura de bariu 6%.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului