Fructe

#cirese #visine #cires #pomi fructiferi #visin #cultura pomi

Particularitatile culturii ciresului si visinului

Ciresul si visinul sunt doua specii cu particularitati de cultura si ingrijire asemanatoare. Ciresul este ceva mai sensibil fata de sol in comparatie cu visinul si prefera solurile usoare si bine drenate in timp ce visinul accepta o gama mai larga de soluri. In rest, cele doua specii au cam aceleasi pretentii fata de mediu .



De unde procuram pomii


Este foarte important ca pomii pe care urmeaza sa-i plantezi sa fie procurati din locuri specializate, sa fie autentici, vigurosi si sanatosi si sa nu para deshidratati. Ei pot fi altoiti pe puieti de franc, mahaleb sau portaltoi vegetativi. Daca locuiesti intr-o zona de deal este bine sa optezi pentru pomi altoiti pe franc sau portaltoi vegetativ iar daca locuiesti intr-o zona secetoasa, pe mahaleb.


Alegerea soiurilor


Soiurile de cires trebuie sa fie productive, rezistente la boli si sa se poata fecunda reciproc pentru ca sunt unele soiuri intersterile. De altfel, este bine ca in gradina ta sa existe 2-3 soiuri distincte pentru asigurarea polenizarii.

In ceea ce priveste visinii, este bine sa stii ca se obisnuieste sa se inmulteasca prin drajoni – lastari porniti din radacina unui pom care a avut productie buna.

Soiuri de cires: Fruheste der Mark, Bigarreau Morreau, Biggareau Burlat, Rosii de Bistrita, Negre de Bistrita, Boabe de Cotnari, Bing, Stela, Hedelfinger.

Soiuri de visin: Nana, Schattenmorelle, Mocanesti 16, Crisana, Oblacinska, Timpuriu de Cluj, De Botosani si alte selectii locale valoroase.


Plantarea pomilor


Plantarea pomilor se face toamna sau primavara foarte devreme. Ciresii se planteaza la 5,5-6 m intre randuri si la 4-5 m pe rand iar visinii la 4-5 m intre randuri si 2-4 m pe rand, in functie de vigoarea portaltoiului. Este bine sa stii ca mahalebul imprima o vigoare mai mica pomilor.


Taieri necesare


In primii ani dupa plantare trebuie executate regulat taieri de formare. Visinii pot fi condusi si sub forma de tufa.
La ciresi scurtarea ramurilor de garnisire a sarpantelor se face la 25-35 cm. La visini sunt necesare mai multe taieri caci, netaiate, coroanele sunt prea dese.

Atentie insa, dupa intrarea pe rod, acestor specii li se fac mai putine taieri de rodire pentru ca taierile prea severe si in lemn gros pot duce la uscarea pomilor.


Recoltarea fructelor


La ciresi si visini rarirea fructelor nu este necesara. Ele se recolteaza aproape de coacerea deplina. Pentru ca fructele coc esalonat, recoltarea se face in 2-3 randuri.

Este bine sa prinzi fructele de penduncul si sa le desprinzi de pe ramuri fara sa le rupi. Ianinte de a le depozita sau folosi la compoturi si dulceturi, fructele trebuie sortate de cele crapate, lovite sau cu inceput de putrezire.

Fructele de cires contin: substanta uscata 10,8-24,7%, zahar total 7,7-16,8%, aciditate totala 0,49-1,3%, substante tanoide 0,6-1,3%, substante pectice 0,06-0,36%, vitamina V 6,51%, A 0,5 mg%, B1, E, Ca, K, P, Fe.

Fructele de visin se folosesc in special pentru industrializare dar si pentru consum in stare proaspata, avand un Continut complex echilibrat, bogat in elemente nutritive, saruri minerale, si vitamine cum ar fi: substanta uscata 13,9-23,2%, zaharuri 5-19%, acizi organici 0,9-4,9 mg%, K, P, Mg, Ca, vitamina PP, E, B1, B2, caroten.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului