Fructe

#plante toxice #compost #nuc #gradina #recolta #resturi vegetale

3 moduri prin care iti poti proteja gradina de toxinele nucului negru

Specia de nuc care creste la cea mai mare inaltime, nucul negru poate avea uneori efecte negative in gradina. Acest copac produce o toxina puternica, periculoasa pentru alte plante din jurul sau. Cu putina grija, pot fi insa puse in practica 3 moduri de a controla impactul negativ al nucului negru in gradina.

Alelopatia, influenta plantelor asupra altor specii din jur, este exemplificata cel mai bine de nucul negru (julans nigra). Copacul secreta juglona, o toxina care afecteaza puterea de oxigenare si hranire a numeroase plante care cresc in jurul sau. Introdus in Romania la sfarsitul secolului al XIX-lea, nucul negru prefera solurile nisipoase si campiile cu altitudine intre 500 si 1000 m, iar fructele sale nu sunt comestibile.

Influenta nucului negru nu este limitata doar la plantele care cresc sub coroana sa: radacinile copacului se pot extinde foarte mult in subteran. Pentru a nu lasa acest copac sa-ti ucida alte plante, incearca 3 moduri de a controla impactul negativ al nucului negru.

1 Curatarea regulata a resturilor vegetale

Juglona este prezenta si in frunzele si fructele nucului negru. Curata in mod regulat toate resturile vegetale ale acestui copac, pentru a reduce riscul penetrarii suplimentare a toxinei in pamant.

Daca vrei sa folosesti materie vegetala a nucului negru la gradinarit, evita mulcirea directa. Toxinele sunt asimilate doar atunci cand acestea sunt introduse in compost alaturi de alte materii vegetale, iar amestecul este utilizat abia dupa mai multe luni in gradina.

2 Cresterea materiei organice din sol

Un nivel ridicat de materie organica in pamantul din gradina ta incurajeaza dezvoltarea microorganismelor care asimileaza mai rapid juglona. Foloseste gunoi de grajd, mulci si cat mai multa materie organica din compost in perimetrul radacinilor nucului negru.

3 Plantarea speciilor potrivite in jurul nucului negru

Printre plantele cele mai sensibile la efectul toxinei produse de nucul negru se numara unii copaci (mar, mesteacan alb, pin), multe flori (azaleea, crizantema, lacramioara, brandusa, nu-ma-uita, bujor), dar nucul negru poate compromite si recolte importante in gradina, de la afine, mure si vita-de-vie pana la cartofi, rosii si cimbru.

Cele mai rezistente plante la efectele nucului negru includ: ulm, dud, artar, stejar, liliac, caprifoi, begonie, galbenele, narcisa, violeta, lalea, margareta, feriga, trandafir salbatic si floarea-soarelui.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului