Fructe

#gradina #fructe #pepene galben

Pepene galben

La fel de apreciat ca si pepenele verde in sezonul cald, pepenele galben este un fruct mai putin pretentios decat cel dintai in ceea ce priveste plantarea si ingrijirea. Iata cateva informatii importante despre cultivarea pepenelui galben.


Cultivare


Semintele se pepene galben se planteaza primavara, in afara perioadelor de inghet deoarece ele au nevoie de o temperatura de peste 15 grade pentru a germina.


Pepenele galben se dezvolta cel mai bine in zonele de deal si campie, iar solul potrivit pentru crestera optima a acestor fructe este cel lutos. Daca solul in care uurmeaza sa cultivi pepenele galben nu este lutos, asigura-te totusi ca incerci sa amesteci lut cu solul deja existent intr-o proportie de cel putin 50%.


Semintele se introduc pentru aproximativ 2 cm in pamant, la o distanta de cel putin jumatate de metru pentru ca planta sa se putea dezvolta in voie, fara sa fie limitata in vreun fel.


Udare


Daca este plantat pe terenuri intinse, cea mai usoara si simpla varianta este irigarea, insa aceasta trebuie facuta cu mare grija deoarece udarea frunzelor va duce cu usurinta la putrezirea acestora. Este necesara implementarea unui sistem de irigare care sa dea apa cat mai aproape de pamant si nu a unuia care sa stropeasca.


Totusi, udarile nu trebuie sa fie faute in mod frecvent deoarece pepenele galben prefera ca solul in care isi are radacina sa fie rareori umezit, dar niciodata umed - cultivarea fructului în terenuri mai uscate poate face fructul mai gustos. Fructul este originar dintr-o zona cu temperaturi crescute si ploi rare, asadar nu are nevoie de apa in cantitati mari.  Sistemul de irigare este necesar doar daca se anunta un an secetos, iar acesta trebuie pornit la 5 – 6 zile si atunci pentru o perioada scurta de timp.


Lumina si temperatura


Pepenele galben a fost la inceput un fruct care se dezvolta in zonele foarte toride, cu soare puternic si ploi foarte rare, ceea ce inseamna ca pentru a se dezvolta si fructifica, fructul are nevoie de lumina puternica, soare si o temperatura de cel putin 25 de grade pentru 3 luni. Asigura-te, asadar, ca plantezi pepenele galben in plin soare, astfel incat sa se bucure toti factorii care ii stimuleaza dezvoltarea optima.


Recoltare


Pepenele galben se recolteaza doar in momentul in care coaja este galbena, iar aceasta cedeaza cu usurinta la presiunea degetelor. De asemenea, cu cat fructul este mai greu, cu atat gradul de coacere este mai ridicat.


In mod normal, luna august este cea mai buna perioada pentru recoltarea de pepeni galbeni, insa sunt foarte mari sanse ca unii dintre ei sa se coaca inca din luna iulie, iar altii sa intarzie pana la sfarsitul lunii septembrie.


Dupa recoltare, pepenii galbeni se tin in frigider sau intr-un spatiu racoros si uscat. De asemenea, coaja pepenilor nu se spala decat eventual inainte de a fi consumati pentru ca altfel exista riscul de putrezire.


Prezenta albinelor in perioada de inflorire a pepenilor galbeni, mareste semnificativ numarul de fructe.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare