Fructe

#fructe #pomi fructiferi #marul kei #cires rio grande #dud chinezesc

Pomi fructiferi neobisnuiti pentru gradinari curajosi

O livada cu pomi fructiferi neobisnuiti poate fi o reala comoara pentru orice cultivator, insa doar gradinarii curajosi indraznesc, de regula, sa planteze soiuri mai putin cunoscute in tara noastra. Fructele exotice zemoase pot parea dificil de obtinut, insa ele vor creste chiar mai usor decat varietatile comune, cu o ingrijire corecta.

Cei trei pomi fructiferi exotici de mai jos provin din regiuni cu climat tropical, insa fiind arbori mici, se adapteaza cu succes si unei clime temperate. Daca vrei sa faci furori cu o soiurile tale de pomi fructiferi de care bunicii nici n-au auzit, fa cunostinta cu urmatoarele soiuri neobisnuite si invata sa le cultivi in gradina ta!


1. Marul Kei (Dovyalis caffra)

Un mar cu aspect exotic (care nu este tocmai un mar asa cum il cunoastem noi), Dovyalis caffra este un arbust care produce fructe aurii imbietoare si frunze ovale, de un verde-intens fascinant. Singurul inconvenient la culesul roadelor sunt spinii ramurilor, care ii confera rezistenta in fata daunatorilor.

Pentru inmultire, este necesara altoirea speciei de altoi si portaltoi din genuri diferite (masculin si feminin), cu toate ca unii meri Kei de gen feminin produc singuri fructe, ocazional. Frunzele verzui-galbene apar primavara, in timp ce fructele rotunde de nuanta caiselor se coc la inceputul toamnei. "Merele" africane sunt delicioase in deserturi, compoturi, gemuri si jeleuri!


2. Ciresul Rio Grande (Eugenia aggregata)

Ciresul Rio Grande nu este, de fapt, un cires obisnuit. Eugenia aggregata este o specie care produce roade din familia fructelor de mirt, cu o forma rotunda visinie si "picioruse" in capat. Aceste bobite exotice au un gust dulce, similar cu cel al cireselor, cresc foarte usor, au nevoie de intretinere minima si furnizeaza o cantitate importanta de magneziu.

Pomul infloreste la inceputul lunii aprilie, iar floricele sunt albe. Fructele se coc dupa 3 saptamani de la inflorire si pot fi consumate proaspete, sub forma de suc sau dulceata. Inmultirea plantei se face prin seminte.


3. Dudul chinezesc (Cudrania)

Dudul chinezesc are frunze asemanatoare cu pomul nostru autohton, fructe care seamana cu zmeura si au gust de pepene rosu. Pomul de sorginte asiatica produce buchete de flori verzi-galbui la finalul primaverii, daca este de gen masculin. Specia de gen feminin isi lasa buchetelele polenizate si le transforma in fructe rosii, de diametrul de circa 5 cm.

Dudul exotic iti ofera roade bune de consumat in stare proaspata sau in dulceturi!




Sursa foto: nasionatropikalne.pl

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului