Fructe

#pomi fructiferi #ingrijire pomi #taiere pomi #plantare pomi

Sfaturi pentru plantarea pomilor

Primavara si toamna este sezonul potrivit pentru plantarea pomilor fructiferi. Este bine sa te informezi asupra conditiile de mediu agreate de fiecare pom fructifer pe care vrei sa-l plantezi si sa cumperi arbustii din locurile specializate, pentru a nu avea surprize neplacute mai tarziu. Iata si alte sfaturi pentru plantarea pomilor fructiferi:

1. Arborii si arbustii fructiferi nu pot fi repozitionati in fiecare an astfel ca alegerea unui loc potrivit este foarte importanta. Mai toate speciile de pomi prefera pozitiile insorite astfel ca este bine sa eviti zonele cu geruri tarzii si cu vanturi puternice. Evita locurile care retin apa, cele prea joase sau foarte umbrite si pregateste terenul inainte de a te apuca sa plantezi pomii.

2. In cazul in care nu ai o gradina cu dimensiuni foarte mari, poti cultiva arborii fructiferi palisati (condusi controlat prin taieri regulate si alte tehnici) in palmeta, in cordon sau pe spalier, langa un zid sau un gard. Astfel arborii vor ocupa mai putin loc si vor fi si decorativi.

3. Palisarea consta in conducerea controlata a pomilor fructiferi prin instalarea unui sistem de sarme si spalieri. Metoda este eficienta mai ales daca plantezi langa un gard sau un zid. Ai nevoie de sarma si de spalieri de lemn. Arborii se amplaseaza la 25-30 cm fata de gard.

4. Inainte de a planta pomii este bine sa pregatesti terenul curatandu-l de buruieni . Totodata, inainte de plantare este recomandat sa fertilizezi solul. Fertilizarea are menirea sa asigure substante minerale pentru o perioada lunga de timp, mai ales in faza incipienta de dezvoltare, cand radacinile pomilor tineri sunt slab dezvoltate.

5. Gropile in care urmeaza sa asezi pomii fructiferi trebui esa aiba de doua ori diametrul radacinilor sau al balotului de pamant, si acest lucru pentru ca sistemul radicular are nevoie de un spatiu vital de nutritie.

6. Nu uita sa asezi pe fundul gropii mranita sau alt compost nutritiv care sa asigure necesarul de substante hranitoare in perioasa de prindere a pomului.

7. Pomii fructiferi care nu trebuie condusi pe spalieri trebuie tutorati neaparat. Tutorarea consta in amplasarea unui tutore inca de la plantarea pomului, la 60 cm de sol, pentru o buna stabilitate. Tutorarea este foarte utila in primii ani de la plantare.

8. In cazul in care ai animale este indicat sa protejezi trunchiul infasurandu-l intr-un material textil sau un plastic rezistent.

9. Un pom fructifer corespunzator pentru plantare trebuie sa aiba 1-2 ani si o inaltime de peste 1 m. Radacinile si tulpinile lor trebuie sa fie sanatoase si sa nu aiba urme de rani sau sa fie deshidratate. La pomii mai in varsta de 2 ani, coroana trebuie sa fie deja formata.

10. Este bine sa retii ca inainte de plantare pomilor li se face fasonarea si mocirlirea radacinilor. Fasonarea consta in improspatarea sectiunilor mai groase de 3-4 mm si scurtarea celor fibroase la 3-10 cm, in functie de grosimea lor. Dupa fasonare, radacinile se cufunda intr-o pasta consistenta obtinuta din balega de vita, pamant galbe si apa, operatiune denumita mocirlire.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului