Fructe

#tei #pomi #plante

Tei

Teiul apartine unui gen cu aproximativ 30 de specii de arbori care sunt raspanditi mai mult in zona temperata a emisferei nordice, in Asia, Europa si estul Americii de Nord. Initial teiul a facut parte din familia Tiliaceae, insa in urma studiilor genetice recente, teiul a fost clasificat ca facand parte din familia Malvaceae.

In Europa si implicit in Romania, cea mai intalnita specie este Tillia platyphyllos, fiind totodata si una dintre cele mai inalte specii de tei, putand ajunge pana la inaltimea de 40m.

 

 

Descriere

 

Trunchiul teiului este asemanator unui pilon, cu ramuri divizate si subdivizate in numeroase ramificatii. In sezonul cald, cand pomul infrunzeste, se poate observa o coroana abundenta cu frunze mari si dese.

Teiul este un copac care, in functie de specie, creste intre 20 si 40 m inaltime. Frunzele au o dimensiune de 6-20cm si au forma unei inimi, cele mai multe fiind asimetrice. Fructele sunt mici, asemenatoare unor boabe de mazare, atasate de una sau doua bractee (frunze care se afla la marginea florii) subtiri si lunguiete. Florile tuturor speciilor de tei sunt similare.

Teiul poate fi inmultit prin butasi, altoire dar si prin seminte. Ei cresc rapid intr-un sol bogat, insa sunt subsceptibili atacurilor diferitor insecte.

 

Istorie

 

In Europa, acesti copaci sunt cunoscuti pentru varstele inaintate pe care le ating, unii depasind cateva secole. De exemplu, un tei apartinand speciei Tilia Cordata din Gloucestershire, Anglia are varsta de 2000 de ani.

In curtea Castelului Nuremberg din Germania, exista un tei despre care traditia spune ca a fost plantat de catre sotia lui Henry al II-lea. Acest lucru inseamna ca teiul are aproximativ 900 de ani. Teiul din orasul Neuenstadt am Kocher din Germania a cazut la varsta de 1000 de ani.

Un alt tei, din Elvetia, este mentionat intr-un document din anul 1357 si descris de scriitor ca fiind deja "magnam" urias. Pe o placa gasita la poalele sale se mentioneaza ca in anul 1155 teiul se afla deja in acel loc.

 

Utilizari

 

  • Teiul este recomandat ca si copac ornamental atunci cand se doreste un copac umbros.
  • Florile sale sunt utilizate ca plante medicinale.
  • Mierea monoflorala din flori de tei este foarte apreciata printre apicultori, ea avand o aroma unica.
  • Florile sunt folosite si pentru ceai, aceasta infuzie fiind foarte cunoscuta in Europa.
  •  Tilia cordata este specia preferata de tei pentru uzul medicinal, aceasta avand o concentratie mare de compusi activi.
  • Florile de tei mai sunt folosite si pentru producerea de parfumuri.
  • Lemnul de tei este folosit adesea pentru cherestea, el fiind foarte usor de prelucrat.
  • Lemnul de tei este folosit pentru sculptura inca din Evul Mediu.
  • Deoarece este usor de prelucrat si are proprietati acustice bune, teiul este folosit pentru crearea unor instrumente muzicale precum chitara electrica sau instrumente de suflat.
  • Din lemnul de tei sunt adesea create jaluzele si obloane , el fiind usor de adaptat la finisajele naturale si este usor de vopsit.
  • Din lemnul acestui copac se pot obtine fibre , prin inmuierea timp de o luna a scoartei, pana cand fibrele din interiorul scoartei pot fi usor separate. Aceste fibre au fost in trecut folosite in special de poporul Japonez pentru crearea hainelor.

 

Medicina

 

Tilia cordata este specia de tei cea mai utilizata in medicina, avand o concentratie mare de compusi activi spre deosebire de restul speciilor. Florile uscate ale teiului sunt dulcege si lipicioase iar fructele sunt dulci si vascoase.

Ceaiul din flori de tei are un gust placut si este calmant, fiind potrivit pentru oamenii care se confrunta cu dureri de cap, neliniste sau anxietate. Ingredintele active din florile de tei includ: flavonoide (care actioneaza ca antioxidanti), uleiuri voalatile si substante mucilaginoase care calmeaza si reduc inflamatile. De asemenea, planta mai contine taninuri, care pot actiona ca astringenti.

Florile de tei sunt folosite in medicina pentru raceli, tuse, febra, infectii, inflamatii, hipertensiune arteriala, dar si ca diuretic si antispasmic.

Noi cercetari au aratat ca florile de tei pot fi hepatoprotectoare . De asemenea, frunzele sunt flolosite pentru a reduce febra. Acestea sunt intalnite sub forma de ceai, tinctura sau pulbere. Pulberea se face numai din florile de tei. Lemnul este folosit pentru afectiuni ale ficatului si ale vezicii biliare dar si pentru tratarea celulitei. Acest lemn este ars pentru a produce carbunele medicinal care este indicat in tratamentul tulburarilor intestinale.

Sursa foto : www.kuleuven-kortrijk.be

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare