Fructe

#culegere struguri #culegere vita-de-vie #toamna #vita-de-vie #struguri #sfaturi gradinarit

Toamna se culeg viile! Tot ce trebuie sa stii despre culesul strugurilor

Culeul strugurilor este un moment important pentru orice gradinar. Daca vrei sa te bucuri de struguri deliciosi sau vrei sa prepari un vin de exeptie, atunci trebuie sa stii care este momentul oportun pentru culegerea strugurilor si cum sa ii culegi corect.

Cand se culege vita-de-vie

Nu exista o data fixa pentru culegerea viei. Aceasta difera de la an la an in functie de conditiile climatologice. De asemenea, perioada de recoltare poate diferi de la o regiune la alta, dar si de la un soi la altul.

In primul rand, inainte de a incepe culesul este foarte important sa cunosti foarte bine soiul de vie pe care il ai si caracteristicile acesteia. In acest mod iti vei da seama, in functie de marimea si culoarea boabelor, care este perioada optima pentru culegerea viei.

O alta modalitate de a-ti da seama daca a venit timpul culegerii viei este sa verifici cat de usor se rupe un ciorchine de creanga. Daca acesta se desprinde cu usurinta, inseamna ca te poti apuca de cules. De asemenea, daca boabele se desprind usor de ciorchine, este momentul sa incepi recoltarea.

Cum se culeg strugurii

Culegerea strugurilor nu este atat de usoara precum pare, mai ales daca ii culegi pentru consum si nu pentru a face vin. Asadar, pentru ca ciorchinii sa stea intacti si sa nu se strice va trebui sa tii cont de cateva trucuri simple.

Inarmeaza-te cu manusi pentru cules si foarfeca de gradina. Manevreaza ciorchinii cu grija pentru a nu strivi boabele si taie usor codita cu ajutorul foarfecii. In acest fel te asiguri ca strugurii raman intacti pentru o perioada indelungata.

Asaza strugurii culesi in recipiente din lemn sau alte materiale naturale, avand grija sa nu pui mai mult de doua straturi, unul peste altul, deoarece riscul sa se strice este mult mai mare.

In cazul strugurilor culesi pentru a face vin, ii poti indeparta usor cu mana si ii poti aseaza in recipiente de lemn in mai multe straturi. Indiferent de metoda, evita cu orice pret folosirea recipientelor de metal pentru depozitarea strugurilor, deoarece favorizeaza oxidarea si alterarea rapida a acestora.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului