Fructe

#plantare pomi #plantare pomi fructiferi #toamna #pomi fructiferi

Toamna, sezonul ideal pentru plantarea pomilor fructiferi. Invata cum sa-i plantezi corect!

Toamna este perioada perfecta pentru imbogatirea gradinii tale cu cativa pomi fructiferi. In regiunea noastra, clima favorizeaza plantarea pomilor fructiferi, in acest sezon temperatura si umiditatea fiind ideale pentru aceasta operatiune. Iata ce trebuie sa faci ca sa ii plantezi corect!

Sapa gropile din timp

O metoda foarte buna de a scapa de daunatorii naturali ai pomilor fructiferi - cartite, larve sau soareci de gradina - este sa sapi gropile cu aproximativ o luna inainte de plantarea pomilor. Sfarsitul lunii august si inceputul lui septembrie reprezinta perioada ideala pentru saparea gropilor. Acestea trebuie sa fie largi de 1-1,5 m si adanci de 60-70 cm pentru a asigura un sol afanat.

Curata radacinile

Inainte de plantare, asigura-te ca puietii nu au radacinile deteriorate. Indeparteaza portiunile uscate ale radacinilor si scurteaza din radacinile mai lungi pana cand le dai o forma ca de coroana. Totusi, nu elimina din sistemul radicular prea mult, pomul are nevoie de aceasta portiune dezvoltata pentru a se fixa cat mai rapid. Aceasta operatiune trebuie facuta cu o zi inainte de plantare.

Hidrateaza radacinile

Pune puietii intr-un vas cu apa timp de o jumatate de zi pentru a se hidrata bine. Operatiunea de hidratare se recomanda in special pomilor fructiferi care au fost comandati prin curier si transportati pe distanta mare.

Mocirleste radacinile

Inainte de a aseza micutul pom fructifer in groapa, trece-i radacinile printr-o baie de namol si gunoi de grajd pentru a asigura o feritilizare rapida dupa plantarea sa. Amestecul de pamant si gunoi de grajd va grabi si ritmul de vindecare al ranilor de la radacina.

Regleaza adancimea de plantare

Ridica un musuroi de pamant afanat pe fundul gropii pentru a stabili nivelul de plantare al pomisorului. In cazul pomilor fructiferi altoiti trebuie sa ai grija ca punctul de altoi sa fie situat la 3-4 cm deasupra solului si orientat catre nord. In paralel, poti aseza un tutore in groapa la 10 cm de tulpina pomului pentru a-l stabiliza pe timpul iernii.

Ridica un musuroi de protectie

Adauga pamant in groapa si taseaza cu grija pentru a nu rupe radacinile pomului. La final, stropeste bine, iar dupa cateva zile poti ridica un musuroi de pamant in jurul tulpinii cu o inaltine de 25-30 cm pentru a-l proteja de inghet. Pana in primavara, poti proteja pomisorul de atacul rozatoarelor invelindu-i tulpina cu un sac de rafie.

Sursa foto: lerablog.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare