Marul este unul dintre cele mai populare fructe de pe Terra. Este un pom fructifer peren de origine asitica care apartine speciei Malus domestica, familia Roscaceae.
Descoperirile arheologice atesta ca marul era consumat de oameni inca din anul 6.500 i. Hr.
Stramosii marului, Malus sieversii, mai pot fi intalniti chiar si acum in padurile din muntii Asiei Centrale, in sudul Kazakhstanului, si in Xinjiang, China. De altfel, China este cel mai mare producator de mere din lume.
Statistica arata ca in acest moment exisa pe Terra peste 7.500 de soiuri distincte de mere.
Descriere
Este copac cu un trunchi relativ mic si cu coroana stufoasa si larga. In functie de soi, dimensiunile unui mar variaza intre 3 si 12 metri. Frunzele unui mar sunt dispuse alternativ pe crengi si au o forma ovala, simpla. In general, fruzele au o dimensiune cuprinsa intre 5 - 9 centimetri. Florile sunt formate din cinci petale, au o culoare alba, cu o usoara tenta roz.
Fructele marului ajung la maturitate toamna. Acestea sunt rotunde si, in functie de soi, au o dimensiune intre 5-9 centimetri. In mijloc, fructele au un cotor format din cinci carpele, fiecare dintre acestea continand intre 1 si 3 seminte.
Crestere si intretinere
Marul are o larga raspandire pe teritoriul Romaniei, incepand cu zonele de campie si terminand cu cele de deal si de munte. Explicatia este faptul ca este un copac usor de intretinut, care nu necesita ingrijiri speciale. Cele mai cultivate soiuri de mere de la noi din tara sunt: Jonathan, Golden, Wagener premiat, Delicios de Voinesti si Prima.
Marul se planteaza in perioada primaverii. Merele sunt gata pentru cules la sfarsitul lunii septembrie-inceputul lunii octombrie. Atentie! Pentru a te asigura ca merele pe care le-ai recoltat vor rezista o perioada cat mai lunga este indicat sa le culegi cu tot cu codita.
Merele pot fi pastrate chiar si pana primavara urmatoare, daca sunt tinute in conditii adecvate. Se impune depozitarea acestora intr-o incapere intunecoasa, cu temeperatura care poate oscila in intervalul 3-6 grade Celsius.
Intrebuintari medicale
Marul este considerat fructul vitalitatii si al sanatatii. O vorba din batrani spune ca un mar pe zi tine doctorul la distanta.
Are in componenta sa peste 30 de minerale si oligoelemente. Stabilizeaza flora intestinala , intareste sistemul inumitar si reduce colesterolul.
Este indicat in astenie, surmenaj, graviditate, anemie, reumatism, guta, litiaza urica, hepatita, colibaciloza, stari febrile, ulcer gastric, gastrite, insomnie, diabet.
Marul contin quercetina, o substanta ce reduce la jumatate riscul de cancer la plamani. Sucul de mar lupta impotriva unor tipuri de bacterii din organism. Marul reprezinta o sursa de enzime sanatoase ce ajuta digestia si combate constipatia.
Intrebuintari culinare
Se poate folosi ca atare, dar si in sucuri, compoturi, salate. De asemenea, din mar se prepara marmelada, gem, compot, peltea, cidru, otet si rachiu.
Alte intrebuintari ale marului: placinte, tarte, sufleu, prajituri, tort, budinca, etc.