Fructe

#pomi #fructe #pomi fructiferi

Plantarea pomilor fructiferi toamna

Stiai ca perioada ideala pentru plantarea de pomi fructiferi este toamna, dupa caderea frunzelor, pana la venirea primului inghet? Inainte de a planta pomi fructiferi in gradina ta este indicat sa te informezi asupra conditiilor necesare si modului de ingrijire al acestora. Iata cateva aspecte despre cum infiintezi o plantatie de pomi fructiferi:


1 Studiaza terenul


Inainte de a planta pomi fructiferi este recomandat sa pregatesti terenul. Evita locurile care retin apa, cele prea joase sau foarte umbrite. Este bine sa te informezi asupra conditiile de mediu agreate de fiecare pom fructifer pe care vrei sa-l plantezi.

Spre exemplu, in zonele mai umbrite poti planta zmeur, coacaz, capsun sau chiar visin si prun dar niciodata cais, piersic, migdal, unele soiuri de par si cires. Daca terenul din gradina ta este mai greu si semiud opteaza pentru arbusti si gutui.

Cele mai bune soluri pentru plantarea pomilor fructiferi sunt cernoziomurile, bogate in humus si solurile brun-roscate de padure, solurile lutoase si luto-argiloase nefiind favorabile pentru acet tip de cultura.


Citeste mai multe despre:

 

2 Fertilizeaza solul


Inainte de plantare este recomandat sa fertilizezi solul. Fertilizarea are menirea sa asigure substante minerale pentru o perioada lunga de timp, mai ales in faza incipienta de dezvoltare, cand radacinile pomilor tineri sunt slab dezvoltate.

Este bine sa te ocupi de aceasta etapa cu circa 2 luni inainte de a incepe sa plantezi pomi fructiferi. Astfel, in lunile august-septembrie imprastie uniform 350-500 kg gunoi de grajd , amestecat cu 2,5-3 kg sare potasica si 5-8 kg superfosfat la fiecare 100 mp de teren.


3 Sapa gropile


Este bine sa te ocupi de saparea gropilor in care urmeaza sa plantezi pomii fructiferi cu circa o luna inainte de plantarea propriu-zisa, pentru a crea conditii de aerare a pamantului si de a activa dezvoltarea microflorei din sol. Adancimea gropilor trebuie sa fie cuprinsa intre 60-70 cm iar peretii lor trebuie sa fie verticali.

Distanta intre randuri trebuie sa nu fie mai mica de 3,5-5 m, pentru a asigura spatiul de lumina necesar. Nucul, prunul, caisul, piersicul, ciresul, visinul si unele specii de mar si par sunt foarte pretentioase la acest factor. In general, pomii care cresc mai voluminosi au nevoie de o distanta mai mare intre randuri, de minim 4,5-5 m.

Pamantul rezultat de la sapatul gropilor se aseaza de o parte si de alta a randului sub forma de musuroaie.

Cu 2 saptamani inainte de plantare este recomandat sa umplii partial gropile. Pamantul cel mai fertil trebuie sa se gaseasca in zona radacinilor pomului. Astfel, la fundul gropii se arunca 15-20 cm pamant din stratul inferior, apoi se completeaza pana la jumatate sau doua treimi cu pamant din stratul de la suprafata.


4 Plantarea propriu zisa


Este recomandat sa eviti ca radacinile pomilor fructiferi procurati sa fie expuse prea mult timp la aer sau vant pentru ca se pot usca. Daca pomii au dat semne de ofilire este bine sa le tii radacinile in apa 12-24 de ore inainte de plantare, dar nu mai mult.

Un pom fructifer corespunzator pentru plantare trebuie sa aiba 1-2 ani si o inaltime de peste 1 m. Radacinile si tulpinile lor trebuie sa fie sanatoase si sa nu aiba urme de rani sau sa fie deshidratate. La pomii mai in varsta de 2 ani, coroana trebuie sa fie deja formata.

Inainte de plantare pomilor li se face fasonarea si mocirlirea radacinilor.

Fasonarea consta in improspatarea sectiunilor mai groase de 3-4 mm si scurtarea celor fibroase la 3-10 cm, in functie de grosimea lor.

Dupa fasonare, radacinile se cufunda intr-o pasta consistenta obtinuta din balega de vita, pamant galbe si apa, operatiune denumita mocirlire.


Citeste mai multe despre:

 

Sursa foto: www.topnews.in

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului