Gradini spectaculoase

#gradini uimitoare #gradini spectaculoase #iasi #romania #gradina botanica #Gradina Botanica Iasi

Cele mai frumoase gradini: Gradina Botanica din Iasi, comoara florala a Romaniei

Gradina Botanica din Iasi este cea mai veche din Romania, are o istorie destul de zbuciumata si a fost infiintata in anul 1856 de catre naturalistul Alexandru Fatu. Intinsa pe 100 ha, actuala gradina botanica ce poarta numele ctitorului ei este impartita in 12 sectoare, simbolizand lunile anului si adaposteste peste 2000 de specii de plante.

Trecut zbuciumat

Medicul si naturalistul Alexandru Fatu si-a cheltuit o mare parte din avere pentru realizarea acestui obiectiv, avand ca scop asigurarea salubrizarea zonei Rapa Galbena de pe dealul Copoului si oferirea unui material viu de studiu pentru tinerii din capitala Moldovei. Dupa moartea sa, urmasii au vandut, din pacate, terenul si tot materialul botanic. O a doua gradina botanica a orasului avea sa fie infiintata si data in administrarea profesorului Dimitrie Brandza.

Sursa foto: upcdigitalnature.ro

Raiul trandafirilor

Asezata in marginea parcului Copou, actuala Gradina Botanica este un adevarat rai al rozelor, fiind unica in Romania. Colectia adaposteste peste 600 de varietati nobile de trandafiri, de la trandafiri remontati, hibrizi, soiuri pitice sau cataratoare, si pana la varietatile de roze romanesti: Luchian, Foc de Tabara si Rosa Bunda. Suprafata ocupata de Rosarium este de 1,7 hectare.

Sursa foto: wikimedia.org

Colectie de azalee si crizanteme

Gradina Botanica Iasi este celebra si pentru colectia de crizanteme si azalee, periodic organizandu-se expozitii tematice care atrag vizitatorii. 36 de soiuri de azalee si 469 de de crizanteme fac obiectul expozitiilor din februarie, respectiv octombrie.

Complexul de sere din incinta gradinii este impartit pe diverse regiuni ale lumii: flora mediteraneeana, tropicala, subtropicala etc. O parte din pavilioane au fost reabilitate, iar colectiile dinauntru imbogatite. Lunea si miercurea cele 12 sere nu sunt deschise publicului.

Sursa foto: islive.ro

Rezerva de plante rare

Suprafata destinata florei din Romania se intinde pe 25 de hectare, iar o parte din plantele amenintate cu disparitia si-au gasit un camin in Gradina Botanica Iasi. Relieful a permis, de altfel, ca fiecare zona a tarii sa fie bine reprezentata.

Sursa foto: uaic.ro

Sursa foto principala: coltdesufletmarinela.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului