Legume

#ingrijire sol #plantare legume #sol nisipos #legume

10 legume pe care le poti creste intr-un sol nisipos

Daca locuiesti intr-o zona cu sol nisipos, va trebui sa evaluezi optiunile pe care le ai, inainte de a incepe modificarea lui cu materie organica. Exista plante care se simt foarte bine intr-un sol nisipos, mai ales daca el este bine drenat. Solul nisipos are si el avantajele sale cum ar fi faptul ca este mai usor de sapat, este mai putin sensibil la boli bacteriene si fungice si se incalzeste mai devreme primavara.

Desi nu exista foarte multe plante care sa prospere in solul nisipos, ele sunt utile si necesita ingrijire minima.

Vom trece in revista plantele care pot fi crescute cu randament maxim in solurile nisipoase.

Morcovii

Morcovii au radacini adanci si cresc mult mai bine daca radacina lor poate patrrunde cu usurinta in sol. Aceasta nevoie de adancime face ca solul nisipos sa fie ideal pentru cultivarea morcovilor. In astfel de sol, ei cresc drepti si frumosi, in timp ce solurile mai putin nisipoase si mai indesate (cum sunt cele argiloase) impiedica dezvoltarea radacinii morcovilor, astfel incat ei devin nodurosi si iau diverse forme intortocheate.

Ridichile

La fel ca si morcovii, ridichile au si ele radacini adanci care au nevoie sa poata patrunde usor in sol. Solurile nisipoase sau poroase sunt mult mai usor de strapuns decat cele argiloase, deci mai potrivite pentru a deveni habitate pentru ridichi, morcovi si alte legume radacinoase.

Cartofii

Cartoful este o alta leguma radacinoasa care se simte bine intr-un sol, nisipos. Acest lucru se explica prin faptul ca solurile nisipoase au un echilibru acid al pH-ului. In plus, solurile nisipoase elimina posibilitatea aparitie scabiei, o boala care poate afecta cartofii.

Salata verde

Salata, mai mult decat alte legume verzi cu frunze, tinde sa tolereze uscaciunea solurilor nisipoase. Insa ea trebuie udata zilnic pentru a nu permite uscarea completa a solului de deasupra radacinilor.

Varza

La fel ca salata, varza este capabila sa tolereze conditiile uscate ale solului nisipos, cu mult mai bine decat alte plante verzi. In plus, faptul ca aceste soluri se incalzesc mai repede primavara, este un avantaj pentru varza.

Rosiile

Rosiile sunt iubitoare de soare si se simt foarte bine in habitatele care pastreaza caldura si sunt bine drenate, asa cum sunt cele oferite de solurile nisipoase. Desi ele sunt crescute de obicei ca plante de vara, se pot cultiva si ca plante perene si recolta pe parcursul unui sezon mai lung de dezvoltarea si crestere.

Zucchini

Zucchini este o planta de vara care iubeste caldura si are nevoie de un drenaj foarte bun, ceea ce o face perfecta pentru un sol nisipos. Atata timp cat planta primeste ingrasamant si apa, ea se poate cultiva cu succes in solurile nisipoase, recoltele fiind foarte generoase.

Porumbul

La fel ca si zucchini, porumbul este o leguma de vara care prospera in sol nisipos, dar bine fertilizat si irigat.

Fasolea

Desi fasolea se descurca bine intr-un sol afanat si bine drenat cum ar fi unul nisipos, ea are nevoie de mai mult compost.

Castravetele

Castravetii au nevoie de un sol bine drenat, de aceea solul nisipos este perfect pentru ei. Totusi, ei vor avea nevoie de apa din abundenta pentru a creste si a rodi.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare