Legume

#ridichi de primavara #ingrijire ridichi #plantare ridichi #plantare legume #gradina de legume #legume #ridichi #ridichi de luna

Cand se planteaza si cum se ingrijesc ridichile

Ridichile sunt primele legume ce pot fi cultivate in gradina. Acestea se planteaza de indata ce solul se dezgheata si pericolul inghetului trece. Iata tot ce trebuie sa stii despre cultivarea si ingrijirea ridichilor.

Perioada de plantare a ridichilor

Cultivarea ridichilor se face de indata ce pamantul se dezgheata si se zvanta, astfel incat sa poata fi lucrat. In functie de vreme, in unii ani plantarea ridichilor poate incepe in februarie. In anii gerosi acestea pot fi plantate abia in martie.

Tine cont de faptul ca inainte de plantare, solul trebuie sa fie bine sapat si greblat. Adauga un strat de ingrasamant organic inainte de a planta semintele.

Ridichile se planteaza esalonat, din doua in doua saptamani, pentru a te bucura de ridichi proaspete pentru o perioada cat mai indelungata.

Sol si luminozitate

Plantarea ridichilor trebuie facuta intr-un loc insorit din gradina. Ridichile prefera solul bine drenat cu un pH cuprins intre 5.8 si 6.8.

Plantarea semintelor

Pentru a planta semintele trebuie sa sapi santulete de aproximativ 2-3 cm adancime. Planteaza semintele la aproximativ 5 centimetri distanta, pentru ca plantele sa aiba suficient spatiu pentru a creste. Intre randuri trebuie sa lasi aproximativ 25-30 de centimetri.

Pentru a te asigura ca nu raman locuri in care semintele nu rodesc poti planta doua sau trei seminte, insa dupa incoltire trebuie sa ai grija sa raresti plantele.

Acopera apoi santurile cu pamant si uda solul foarte bine. In cateva zile vei observa ca plantele incep sa rasara.

Udarea ridichilor

Ridichile au nevoie de un sol in permanenta umed pentru a creste armonios. Daca nu avem parte de un an ploios, acestea vor trebui udate cel putin o data la doua zile. Daca temperaturile sunt foarte ridicate, ridichile vor trebui udate zilnic.

Atentie insa, umiditatea prea mare in sol determina craparea radacinilor si deprecierea lor.

Curatare sol

Curata in permanenta solul de buruieni, deoarece acestea consuma o mare parte din apa si substantele necesare ridichilor. Solul are nevoie si de una, doua sapari in timpul cresterii, insa ai grija sa nu le tai radacinile.

Recoltarea ridichilor

Ridichile au un ritm de crestere alert, astfel incat te poti bucura de gustul acestora la aproximativ 6-8 saptamani de la plantare. Daca sunt lasate prea mult in pamant, ridichile devin lemnoase, amare si seci.

Boli si daunatori

Cea mai frecventa problema a ridichilor o reprezinta viermii de radacina care, contrar asteptarilor, ataca doar frunzele, lasand gauri mici in acestea. Viermii de radacina pot fi indepartati daca solul este tratat cu diazonin la inceputul primaverii.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului